Vyhlášení Safari Josefa Vágnera kulturní památkou je pro jeho dceru nejkrásnější chvílí roku

24. prosinec 2016

Žijeme v čase, kdy vzpomínáme na všechno hezké, co nás v tomto roce potkalo. Dcera zakladatele královédvorského Safari Lenka Vágnerová by vám řekla, že nejkrásnější chvíle roku 2016 prožila při vyhlášení Safari Josefa Vágnera za kulturní památku.

V královédvorské ZOO v Galerii Zdeňka Buriana to 19. září 2016 oznámil ministr kultury Daniel Herman.

Vzpomínky ožívaly jako o závod a tak vám teď můžeme nabídnout rozhovor s Lenkou Vágnerovou, který při té příležitosti natočila redaktorka Dana Voňková.

Zakladatel královédvorského Safari se narodil 28. května 1928 ve Ždírnici v okrese Trutnov.

Čtěte také

Ředitelem ZOO Dvůr Králové nad Labem se stal Josef Vágner v roce 1965. Po vystudování Vysoké školy zemědělské absolvoval postgraduální studium tropického a subtropického lesnictví.

Ing. Josef Vágner

Afrika mu doslova učarovala. Na sedmi afrických expedicích ulovil se svými pomocníky přes 2000 zvířat. Potomky některých z nich najdou dnes návštěvníci nejen ve Dvoře Králové nad Labem, ale i v jiných evropských zoologických zahradách.

Josef Vágner nebyl jen lesník, přírodovědec, cestovatel a lovec, ale také spisovatel. Napsal 12 knih a 46 vědeckých a odborných prací a článků. Vystupoval často v rozhlase a televizi. Jeho díla byla publikována v sedmi světových jazycích.

Kniha s návem Safari pod Kilimandžárem získala v Lipsku v roce 1979 ocenění "Zlatá kniha". Cenné jsou především Vágnerovy jedinečné fotografie divokých zvířat a africké přírody.

Ředitelem ZOO Dvůr Králové nad Labem se stal Josef Vágner v roce 1965
autor: DV
Spustit audio