Vymyslí ve Vídni vědci 4 kontinentů způsob zachrány severních bílých nosorožců?

22. prosinec 2015

Mezinárodní tým předních světových expertů v oboru reprodukce a genetiky bude ve dnech 3. - 6. prosince 2015 jednat ve Vídni o možnostech, jak zabránit vyhynutí nosorožců tuponosých (jinak též bílých) severních. Setkání, které organizují německý Leibnizův institut pro výzkum divokých a zoo zvířat (IZW), San Diego Zoo Global z USA, vídeňská Zoo Schönbrunn a ZOO Dvůr Králové, se zúčastní vědci ze čtyř kontinentů. Cílem jednání je připravit odborný plán na záchranu severních bílých nosorožců, druhu, který je na pokraji vyhynutí.

Po smrti Noly a Nabiré zůstávají na planetě pouze tři poslední jedinci tohoto druhu.

Nola, 41 let stará samice nosorožce severního bílého (Ceratotherium simum cottoni), uhynula v San Diego Zoo Safari Parku 22. listopadu 2015.

Samice Nabiré uhynula v ZOO Dvůr Králové 27. července 2015 ve věku 32 let.

Zbývající jedinci, samec a dvě samice, žijí v současné době v rezervaci Ol Pejeta v Keni.

Čtěte také

Z důvodu vyššího věku či snížených reprodukčních schopností je jejich přirozené rozmnožení velice nepravděpodobné.

Genetický materiál z více než deseti jedinců severních bílých nosorožců je však uložen v genetických bankách v Berlíně a v San Diegu.

Podaří se na planetě zachránit severní bílé nosorožce?

Vědci věří, že získané genetické informace pomohou zabránit vyhynutí tohoto druhu nosorožců.

Přední světoví vědci spojí síly a pokusí se využít široké spektrum svých odborných zkušeností k záchraně severních bílých nosorožců.

Diskuze se povedou o všech možnostech záchrany a výsledkem by měl být mezinárodní plán, který by mohl pomoci k přežití nejen severním bílým nosorožcům, ale do budoucna by mohl být užitečný i pro záchranu dalších ohrožených druhů zvířat.

Možnosti, které byly nadneseny při předběžných debatách, zahrnují vytvoření spermií a vajíček z jiných typů buněk, oplodnění vajíček v umělých podmínkách a využití samic blízce příbuzného nosorožce bílého jižního (Ceratotherium simum simum) jako náhradních matek k donošení embrya.

Podaří se na planetě zachránit severní bílé nosorožce?

V rámci snah o záchranu druhu bude pozornost zaměřena také na vývoj v oblasti využití buněčných technologií pro ochranu přírody. Tento nový přístup může být zásadním přínosem pro záchranu ohrožených druhů.

Za tímto účelem budou přední světoví odborníci v oblasti buněčných technologií diskutovat o nových metodách uchování vhodných vzorků tkání.

autor: Jan Stejskal
Spustit audio