Vyšetřování obtěžování dětí na Náchodsku komplikuje nesoulad ve výpovědích

Šest týdnů prověřuje královéhradecká policie případ údajného obtěžování dětí v malé obci Rychnovek na Náchodsku. Zatím bez významného posunu. Podle výpovědi dětí neznámý muž školákům nabízel, že je sveze ve svém autě, a v dalších dnech pak policisté dostali podobná hlášení i z dalších míst Královéhradeckého kraje. Informace od dětí se však podle policie moc nepřekrývají.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Policejní vůz (ilustr. foto)

Policejní vůz (ilustr. foto) | Foto: Prokop Havel | Zdroj: Český rozhlas

„Zastavilo mě nějaké dlouhé černé auto, pán stáhnul okýnko a zeptal se mě, jestli nechci odvézt domů. Já jsem nic neříkala a utíkala jsem domů,“ popsala třináctiletá Aneta.

Právě její zážitek rozsáhlé policejní vyšetřování spustil. Kriminalisté vyslýchali svědky, prověřovali kamerové záznamy a v samotné obci policie posílila hlídky.

Přehrát

00:00 / 00:00

O to, jak pokročilo vyšetřování údajného obtěžování dětí na Náchodsku, se zajímal redaktor Václav Plecháček

Událost ovlivnila i rodiče. „To víte, že se bojím,“ svěřil se otec, který si ke škole přijel pro šestiletou dceru a osmiletého syna. „Radši si pro ně zajedu, než aby bylo něco špatně, mám čisté svědomí,“ dodal.

Ani několikatýdenní intenzivní pátrání však zatím policii k podezřelému řidiči nepřivedlo. Podle mluvčí krajské policie Ivy Ježkové i proto, že se výpovědi školáků výrazně lišily.

„Ty informace, které máme od dětí, jsou tak rozdílné a každý ten děj je popisovaný úplně jiným způsobem, že ani v jednom případě se ty informace jakoby nespojují,“ přiblížila Ježková.

Policisté v dalších dnech začali dostávat oznámení o podobných případech i z nedalekých Smiřic a Třebechovic pod Orebem na Královéhradecku, ani tam však zatím vyšetřování nikam nevedlo.

Policie: Případům se intenzivně věnujeme

Ze statistik vyplývá, že více než 90 procent podobných oznámení nakonec policie odloží jako neopodstatněné. Děti totiž často události popisují jinak, než se ve skutečnosti odehrály.

„Mají živější fantazii, takže potom kolikrát nejsou schopné rozlišit mezi skutečností a tím, co slyšely a co si představovaly,“ poznamenal psycholog Jan Hubert.

Část dětí si podle něj příběh vymyslí, aby se stali zajímavějšími pro své okolí, většinou ale jen situaci špatně vyhodnotí.

S takovým „špatným vyhodnocením“ se setkal i řidič Pavel. „Zastavil jsem u hloučku poměrně velkých dětí, stáhl jsem okýnko, chtěl jsem se jich pouze zeptat na cestu k jedné firmě, ale bohužel ode mne utekly a nic jsem se nedozvěděl,“ vylíčil.

Vzdor možným pochybám policie ujišťuje, že vyšetřování případů z Náchodska a Královéhradecka nepodceňuje. „Všechny prověřujeme, všechny zjišťujeme a těmto případům se velmi intenzivně věnujeme,“ dodala mluvčí Ježková.

Václav Plecháček, kov Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme