Vyšla unikátní kniha o hradeckém biskupství!

30. duben 2014

Kardinál Dominik Duka přijel do rodného města přdstavit knihu, jejíž vznik ještě jako královéhradecký biskup inicioval.

Pětisetstránková výpravná publikace Královéhradečtí biskupové a jejich rezidence je důstojným příspěvkem k letošnímu 350. výročí založení diecéze. Její autorkou je historička Jana Croÿ, která před časem poslala do světa výpravnou knihu o zámku v Lánech.

"Kniha pojednává o biskupech a jejich sídlech. Původní záměr psát pouze o hradecké biskupské rezidenci a někdejším biskupském zámečku v Chrasti se ukázal jako příliš úzký. Nutně jsem se musela věnovat biskupům, kteří v nich žili. Postihnout dějiny celé diecéze by zase bylo příliš široké. Proto jsem zvolila toto vymezení," ivedla při slavnostní prezentaci knihy autorka Jana Croÿ.

Prezentaci jejího nového počinu přihlíželi dva z 25 královéhradeckých biskupů … Jan Vokál a jeho předchůdce, dnes český primas Dominik Duka.

A protože právě on vznik výpravné publikace inicioval, oslovila ho redaktorka Eva Zálešáková.

S pražským arcibiskupem Dominikem Duklou se při prezentaci knihy Královéhradečtí biskupové a jejich rezidence setkala Eva Zálešáková. Pro úplnost ještě dodejme, že společně s autorkou textu Janou Croy se na jejím vzniku významnou měrou podílel také fotograf Miroslav Podhrázský.

autor: Eva Zálešáková
Spustit audio