Výuka na chodbě nebo v jídelně. O základní školu v Podbřezí je mezi rodiči i žáky velký zájem

20. září 2017

Zatímco před několika lety do ní chodilo 19 žáků, dnes je jich 70. Jenže takový nárůst přináší i problémy, není dostatek prostoru a žáci se tak učí na chodbě a nebo v jídelně. Právě takové podmínky mají děti v malé škole v Podbřezí na Rychnovsku, kde se v posledních letech počet žáků zvýšil téměř čtyřikrát. Budova se sice takovému počtu postupně přizpůsobuje, učitelé se ale i tak stále převlékají v úklidové místnosti a ředitelka ještě nedávno úřadovala přímo ve třídě mezi žáky.

Zvenku velká škola, ale uvnitř už to tak velká sláva není. Ušli jsme pár kroků a hned vcházíme do malé šatny. Hned vedle ní je chodba a na ní čtyři stoly, židle a děti, které se tu učí.

„Ano, je to tak. Máme málo místa. Prostě se musí učit i na chodbě," říká ředitelka školy v Podbřezí na Rychnovsku Radomila Zelená.

Čtěte také

Ale to není všechno. Posuneme se o dalších pár kroků a vidíme nápis na dveřích - čtvrtý a pátý ročník. Za dveřmi je ovšem současně i jídelna.

„Bohužel. Dopoledne se zde učí a odpoledne tu děti jedí. Teď je něco kolem půl dvanácté, takže za chvíli se z této třídy stane jídelna. Jen se přestaví stoly a děti mohou jíst," vysvětluje Radomila Zelená.


Procházíme kolem výdejního okénka jídelny, kolem táců a příborů. Jdeme za paní učitelkou Annou Hrčkovou. Občas se asi při vyučování stane, že vás někdo vyruší, když potřebuje něco v jídelně.

„Ano, to se občas stává, to se bohužel nedá odstranit. To tu zaznemenáváme velmi intenzivně," říká Anna Hrčková.

A teď už jsme v nové ředitelně, která je vlastně opravdovým luxusem. „Určitě. Protože celých sedm let jsem měla kancelář ve třídě, kde se odbývalo všechno moje telefonování, práce s tiskárnou a musela jsem také přijímat návštěvy. Přímo mezi žáky. Tak si dovedete představit, jak to pro ty děti bylo obtížné," říká ředitelka Radomila Zelená.

Půdní vestavba pomůže situaci zlepšit?

Jsme ve druhé místnosti, která by měla sloužit jako kabinet a sborovna dohromady.Tedy není tu žádné zázemí pro učitelský sbor.

„Zázemí nemáme. Kabelku máme ve třídě a oblečení v takové úklidové místnosti, kde máme věšák. To je naše učitelská šatna," usmívá se učitelka Eva Pavlová.

A dostali jsme se až do půdních prostor, která by snad už v příštím roce měly celou situaci na škole zlepšit. Protože pokud se podaří získat dotaci, tak právě tady vyroste nová třída.

Výuka na chodbě nebo v jídelně. O základní školu v Podbřezí je mezi rodiči i žáky velký zájem
autor: baj
Spustit audio