Vzácný pelikán skvrnozobý poprvé v České republice

24. září 2010

Výměnou za dva oryxe arabské získala Zoologická zahrada Dvůr Králové nový ptačí druh, který nebyl dosud v českých ZOO chován. Jedná se o pelikána skvrnozobého (Pelecanus philippensis), jehož tři páry přicházejí ze ZOO Srí Lanka (Department of National Zoological Garden of Sri Lanka). V Evropě jsou chováni pouze v pěti ZOO. Pelikán skvrnozobý se vyskytuje v úzkém pruhu mořského pobřeží na východě Indie a na ostrově Srí Lanka. V současné době je považován na nejméně početného pelikána ze všech osmi známých druhů, poslední odhady početnosti se pohybují kolem 3.500 ptáků. Je zařazen v Červené knize ohrožených ptačích druhů.

Jedná se o menší druh pelikána, dosahují hmotnosti 4 - 5 kg, samice jsou poněkud menší než samci. Obývají nejrůznější mokřadní biotopy a vodní plochy s dostatkem pobřežní vegetace. Živí se pouze rybami, denně spotřebují necelý kilogram ryb. Hnízdí v koloniích, často i s jinými druhy ptáků (čápi, volavky, kormoráni), hnízdo staví na stromech. Samice snáší 3 - 4 vejce, na kterých se oba rodiče střídají 30 dnů inkubace. Mláďata opouští hnízdo ve stáří téměř 4 měsíců.
ZOO Dvůr Králové má již značnou tradici v chovu pelikánů, neboť chová 3 druhy - pelikána bílého (Pelecanus onocrotalus), pelikána kadeřavého (Pelecanus crispus) a pelikána afrického (Pelecanus rufescens). Všechny se již podařilo úspěšně rozmnožit, dva druhy dokonce poprvé v ČR. Celkem již bylo odchováno více než 80 mláďat všech tří druhů. Nyní tedy má ZOO Dvůr Králové čtyři druhy pelikánů.

Logo
Spustit audio