Vznik vesnické památkové zóny rozpoutal v Kačerově v Orlických horách vášně

26. říjen 2015

Orlické hory by mohly mít první vesnickou památkovou zónu. Ministerstvo kultury připravuje její vyhlášení v místní části Zdobnice v Kačerově. V malém údolí se zachovala původní vesnická architektura, a to i díky tomu, že tamní nemovitosti patří hlavně chalupářům a chatařům. Ti se ale vyhlášení vesnické památkové zóny často obávají a snaží se její vyhlášení zastavit.

Historik Bohumír Dragoun ukazuje redaktorovi Jiřímu Fremuthovi malebné údolí, kde jsou rozesety 4 desítky chalup a chat.

V zimě těžko dostupná osada má jen 4 obyvatele s trvalým bydlištěm.

Kačerov zůstal, jako jedna z mála vesnic Orlických hor, prakticky nedotčený. Sice tu nějaké domy chybí, něco se přistavělo, ale nejsou tady žádné bytovky, prostě je to kus krajiny, která zůstala tak, jak bychom si představovali, že vypadala ve 40. a 50 letech. A to je velký poklad.historik Bohumír Dragoun

Miroslav Uškrt, který se do Kačerova přestěhoval před sedmi lety ze severních Čech: "Není tu jen lidová architektrua, jsou tu i sakrální památky, různé mostky, ale i příroda."

Miroslav Uškrt je místopředsedou spolku Údolí Kačerov, který vznik památkové zóny inicioval: "My jsme tušili, že hodnota těch zdejších nemovitostí nějaká je. Pozvali jsme sem specialistu na lidovou architekturu inženýra Peštu. Ten to tu zmapoval a potvrdil, že opravdu ta hodnota v Kačerově existuje."

Čtěte také

S památkovou zónou souhlasilo většinou jednoho hlasu minulé zastupitelstvo a podporuje ho i to nové, potvrzuje nezávislý starosa Zdobnice Ivan Prátl: "Vesnická památková zóna myslím bude pro obec Zdobnice zajímavá, protože přitáhne další návštěvníky."

Bude Kačerov v Orlických horách památkovou zónou?

Teď se mohou v připomínkovém řízení k vyhlášení zóny vyjadřovat lidé: "Je k tomu jistě určitý odpor. Jsou tu chataři a chalupáři, kteří jsou tím dotčeni."

Všichni oslovení odpůrci rozhovor pro Český rozhlas odmítli.

Petici proti vzniku zóny podepsalo 143 lidí - v průvodním dopisu tvrdí, že Kačerov nesplňuje parametry pro vznik památkové zóny, její vyhlášení by omezilo rekreaci a zkomplikovalo a prodražilo údržbu nemovitostí.

Okno do malé zahrádky

Simona Cigánková z Ministerstva kultury potvrzuje, že na některé úpravy bude opravdu potřebný souhlas památkářů: "Zdůrazňuji, že nejde o vyloučení jakékoli činnosti, ale pouze o předchozí schválení orgánem památkové péče pro ty činnosti, které jsou vymezené zákonem o státní památkové péči."

Krajský úřad ale může vydat plán ochrany, který určí práce, nebo nemovitosti, kterých se povolovací povinnost netýká.

O vyhlášení Vesnické památkové zóny teď ministerstvo rozhoduje.

Spustit audio