Z letního koupaliště v Náchodě zmizí chátrající dřevěná budova. Postaví se nové zázemí

19. červenec 2017

Město Náchod chystá modernizaci letního koupaliště. Za zhruba devět milionů korun chce postavit nové zázemí pro návštěvníky. Lidé v něm najdou sprchy s teplou vodou a nebo také prostor, ve kterém se ukryjí před ostrým sluncem popřípadě deštěm. Nová stavba nahradí původní prvorepublikovou dřevěnou budovu, do které se v doprovodu vedoucí Sportovních zařízení města Náchod Jaroslavy Justové vydal reportér Václav Plecháček.

Starými dřevěnými dveřmi stupujeme do budovy, která toho poměrně hodně pamatuje.

„Ano, budova je z první republiky. Nedokáži ji úplně zařadit do přesného roku, máme fotografie až z roku 1940, kdy už tady byl plný provoz. A objekt už měl tuto podobu a sloužil jako zázemí pro návštěvníky koupaliště," říká Jaroslava Justová.

Na dobových fotografiích opravdu objekt vypadá naprosto stejně jako v současné době. „Akorát byl ve stavebně lepším stavu. Protože my se teď nacházíme ve fázi havarijního stavu. A proto město plánuje rekonstrukci těchto starých šaten."

Čtěte také

Do tohoto prostoru haly se na zimu stěhují například části dětských hřišť, které se uklízí, aby neutrpěly mrazem.

„Vše co jde na koupališti odmontovat, tak končí na zimu v tomto skladu. Proto i ten budoucí projekt počítá s tím, že zůstane část zachována jako zázemí pro koupaliště," doplňuje Jaroslava Justová.

Z letního koupaliště v Náchodě by měla zmizet chátrající prvorepubliková dřevěná budova

Vznikne úplně nové zázemí pro návštěvníky koupaliště

Každopádně stará dřevěná budova půjde k zemi a postaví se úplně nová. Zůstane jakýsi sklad, o kus dál budou sprchy s teplou vodou. Ty zatím totiž na tomto koupališti chybí.

„Ano chybí a je to špatně. Protože to patří k normálnímu standartu všech letních koupališť. Že má návštěvník možnost se omýt v teplé vodě. Předpokládáme tady v zázemí pro návštěvníky sprchy i například mincovní skříňky pro ukládání cenností. Zatím to řešíme v pokladně, což má samozřejmě i svá úskalí. Rádi bychom do budoucna, aby měl každý návštěvník možnost si ty cennosti na koupališti uložit," dodává Jaroslava Justová.

Na celém náchodském koupališti momentálně chybí jakýsi přístřešek, kam by se lidé v případě deště, nebo třeba i hodně prudkého slunečního záření, mohli schovat. S tím se také počítá?

„Ano, ve střední části toho nového objektu by měl být takový výsečík, kde by se návštěvníci v případě nějakého nepříznivého počasí mohli schovat," uzavírá rozhovor Jaroslava Justová.

autor: baj
Spustit audio