Z papírny ve Svobodě nad Úpou by měl být rekreační komplex

24. září 2010

Papírenský závod v krkonošském městě Svoboda nad Úpou na Trutnovsku by se měl přeměnit na rozsáhlý rekreační a sportovní komplex s ubytováním. Projekt v hodnotě několika stovek milionů korun připravuje papírenská skupina KRPA Hostinné, která závod v rámci změn organizace výroby do poloviny letošního roku uzavře. Pro projekt bude KRPA, jež patří mezi největší české papírenské firmy, shánět investora. "Závod nechceme nechat chátrat. Podobný rekreační areál přitom zatím v oblasti východních Krkonoš chybí," řekl ČTK generální ředitel papíren Jaroslav Jiřička. Dodal, že Svoboda nad Úpou je důležitým místem pro nástup turistů do východních Krkonoš. Například známé středisko Janské Lázně je vzdáleno necelé tři kilometry.

Přestavba areálu počítá s výstavbou až 250 apartmánových bytů v nových i původních továrních objektech. V nich by měly vzniknout také restaurace, rehabilitační centrum, diskotéka, posilovny, garáže. Sportovní areál by vedle venkovních hřišť mohl obsahovat i sportovní halu či bazén. Výstavba areálu by se uskutečňovala po etapách.
KRPA si již na využití opouštěného papírenského závodu na výrobu tiskopisů a roliček nechala zpracovat dvě studie. "Začínáme shánět vhodného partnera. Pokud jej nenajdeme v ČR, budeme hledat v zahraničí," řekl Jiřička.
Skupina KRPA letos výrobu přerozdělí do čtyř firem, z nichž každá bude vyrábět jeden druh výrobků. Produkci ze Svobody nad Úpou do Hostinného a Plzně. Od změn si firma slibuje zvýšení výkonnosti a produktivity. Loni skupina vykázala podle předběžných výsledků zisk mezi 30 miliony až 40 miliony korun a tržby asi 2,4 miliardy korun.

Logo
Spustit audio