Za vodu, energie a služby dáme v novém roce až o tisíce víc

18. prosinec 2012

Domácnosti v Královéhradeckém kraji zaplatí příští rok za vodu, teplo, elektřinu a plyn v součtu o stovky až tisíce korun více než letos.

V některých městech zdraží i poplatky za svoz a likvidaci odpadu.

Jak ale doplní redaktor Ota Nehasil, nebudou se naopak měnit ceny nájemního bydlení a v největších městech kraje nezdraží ani jízdné v městské hromadné dopravě.

Zdražení vodného a stočného již ohlásily vodárny v Hradci Králové, Trutnově, Náchodě a Jičíně. Průměrná čtyřčlenná domácnost si v těchto městech za rok za vodu připlatí od 350 do 750 korun.

Peníze (ilustrační foto)

Lidé příští rok zaplatí více i za dálkové teplo. Společnost Tepelné hospodářství Hradec Králové, která v krajském městě dodává teplo do 24.000 domácností, zvedne od ledna cenu tepla o 5,2 procenta na 374,30 Kč za gigajoule bez DPH. S DPH 15 procent nárůst bude o 6,1 procenta na 430 Kč za GJ.

Od ledna vzrostou také ceny elektřiny. Společnost ČEZ, která je hlavním dodavatelem elektřiny na východě Čech, zvýší v příštím roce cenu elektřiny pro domácnosti podle typu odběru přibližně o dvě až pět procent.

Vyšší ceny se čekají i u plynu. Průměrná cena jedné megawatthodiny plynu pro domácnosti činí podle Energetického regulačního úřadu v letošním roce 1393 korun. V roce 2013 by se měla zvýšit na 1436 korun, tedy o tři procenta.

Poplatek za odvoz odpadu od ledna z okresních měst kraje vzroste pouze v Náchodě. Také některá menší města poplatky za popelnice zvýšila.

V Hradci Králové lidé v příštím roce zaplatí více za vstup do plaveckého bazénu a na městské koupaliště. Průměrné zdražení bude zhruba šest procent.


Zvětšit mapu
autor: Ota Nehasil
Spustit audio