Zabírají místo. Jsou terčem zlodějů a postupně chátrají. Jičín vede boj s autovraky

19. říjen 2016

Jičínští strážníci už letos řešili třináct případů, kdy majitelé nechali auto ladem. Zabírají místo, ale strážníci kvůli platné legslativně rychleji jednat nemohou. Proč? Často jsou to hodně složité a komplikované případy.

Červená starší škodovka v centru města stála týdny. Upozornili na ni lidé, kteří bydlí v blízkosti. Strážníci hned na místo přijeli.

„Na ulici stálo auto v ulici Dlouhá, felicie červená, strážníci ho zadokumenovali, vyzvali majitele, ten se sem dostavil a sděli, že auto odstranil," popisuje záležitost strážník Jaroslav Brnka.

Čtěte také

To je ale ten lepší případ, který se podařilo vyřešit téměř v rekordním čase. Většinu opuštěných vozidel, ze kterých se postupně stávají autoraky, řeší městští policisté dlouhé měsíce.

Autovrak (ilustrační foto)

„Majitel měl trvalé bydliště na obecním úřadě. Kde se zdržuje nevíme. Následovala výzva, majitel nereagoval a pak to předáváme správnímu úřadu," tvrdí strážník Jaroslav Brnka.

A jeho slova potvrzuje velitel strážníků Karel Juryca: „Měli jsme případ, že manželé byli v rozvodovém řízení. Ten vrak byl součástí jejich řízení a táhlo se to skoro rok. Nedalo se s tím nic dělat, jeden byl vlastník a druhý měl klíče."

Z původně pojízdného auta se prý vrak obvykle stává tím, že majitel staré vozidlo nepotřebuje a odstaví ho. Pod vozidlem sice začíná časem růst tráva, občas zmizí třeba zpětná zrcátka, ale pořád se nic neděje.

Pokud to majitel neřeší, může ho toto parkování přijít až na 300 000 korun
To je maximální výše pokuty, kterou uděluje dopravní odbor nebo odbor životního prostředí.

„Máme kolegu, který to má globálně na starosti. Hlídky jezdí na místo a hledají majitele. Takže je to taková pátrací věc, než se vyšetří vše kolem toho vozidla," dodává Karel Juryca.

Strážnici prý nejvíc autovraků odhalí díky všímavým lidem, kteří je na ně upozorní.

Spustit audio