Zábrany ročně zachrání tisíce žab, které putují za námluvami

10. duben 2015

Obojživelníci díky teplému počasí už začali migrovat. Ochranáři proto téměř o měsíc dřív postavili podél silnic zábrany. Každý den k nim přijíždění, žáby berou a přenášejí. Záchrannou akci si nenechala ujít ani naše reportérka Kateřina Kohoutová.

Na vytipovaných místech podél dopravních tahů pracovníci Krkonošského národního parku vybudovali zábrany. A to proto, aby obojživelníci nekončili pod koly řidičů. Jejich stěhování k trdlištím začalo téměř o měsíc dřív. Díky postaveným zábranám se podaří zachránit až sto žab denně.

Ondřejka Bachtíková, pracovnice Záchranné stanice, bere do ruky rukavice a kbelík. A vyrážíme kontrolovat žáby.

Přijeli jsme na silnici mezi Vrchlabím a Špindlerovým Mlýnem. Vidíme už postavené zábrany. Musíme zábrany obejít a prohlédnout záchytné kbelíky. Pokud se tam najdou nějaké žáby tak se přenesou přes hlavní silnici do přilehlého rybníku.

Rtuť teploměru ukazuje kolem 10 stupňů Celsia a to je podle ochranářů přesně ta teplota, která vyhovuje obojživelníkům pro migraci.

Jarní migrace žab. Ochranáři postavili podél silnic zábrany. Každý den k nim přijíždění, žáby berou a přenášejí.

Ondřejka Bachtíková bere zachycané žáby do ruky a přenáší je do uměle vytvořeného rybníku.

"Po trdlení žába rybník zase opustí, některé se přesunují zase zpátky, ale už nechodí v takovém množství. Takže pak se už ty zábrany sundávají", doplňuje Ondřejka Bachtíková.

Čtěte také

Ochranáři místa kde jsou vybudovány zábrany jezdí kontrolovat někdy až třikrát denně. Žab se tak pořadí přes silnice přenést až kolem stovky denně.

Díku tomuto opatření se tak každý rok podaří zachránit tisíce žab.


Zvětšit mapu
Spustit audio