Začala letošní pstruhová sezóna a rybáři nemohli ani dospat...

17. duben 2015

Po čtyř a půl měsíčním půstu začala rybářská sezóna na pstruhových revírech - od začátku prosince do dnešních 6 hodin ráno se tam nesmělo chytat, aby měly lososovité ryby klid na rozmnožování. Stovky rybářů si tak na dnešek vzaly dovolenou a vyrazily na letošní první lov. A s nimi se vydal k řece i náš reportér Jiří Fremuth.

"Vy jste chytil pstruha - červené tečky krásný - tipuju kolem 30 centimetrů to je docela dobrej úlovek."

Muškař Jan přijel na Metuji poblíž Pekla u Nového Města už za svítání - z Prahy to má 160 kilometrů: "Nemohl jsem ani dospat, původně jsme nechtěl vstávat ve tři hodiny, ale ten adrenalin nějak pracoval, tak jsem vstal a jsem tady, což je fajn".

Jan zvolil pro první letošní lov pstruhů jako nástrahu francouzskou nymfu.

Ulovit pstruha si můžete vyzkoušet i vy sami

"Dneska to vypadá fakt dobře, už jsem chytil asi deset pstruhů potočních."

Pro 35letého lékaře je muškaření jedinečnou relaxací. Rád si také pstruha od řeky odnese domů: "Podle mého nározu jsou ryby od toho, aby se čas čas od času mohli vzít a aby děti třeba mohly ochutnat pravou českou rybu a ne kupovanou nějakou z řetězce. Pustím přirozeně většinu ryb, ale jednu dvě si rád odnesu."

Ryb v řekách ale ubývá...

Logo

O kousek dál po proudu třpitkuje Vratislav Šálek. "Pro mě to je odpočinek, projít se vyčistit si hlavu, přemejšlet jenom o tom, kde je ta ryba schovaná, jak na ní vyzrát", pstruhovou sezónu začíná 62letý podnikatel z nedaleké vesnice už 40 let právě na Metuji u Pekla.

Ryby podle něj z řek mizí: "Říkám, chodím sem 40 roků a nádhernejch ryb jsem tady nachytal, ale je to rok od roku horší."

"V těch řekách zase tolik těch ryb není, co bejvalo třeba v těch 50. či 60. letech...", říká o generaci mladší lékař z Prahy Jan.

Čtěte také


Zvětšit mapu
Spustit audio