Zadávání veřejných zakázek čekají změny. K lepšímu?

5. březen 2015

Novelu zákona o veřejných zakázkách už podepsal prezident Miloš Zeman. Navíc Ministerstvo pro místní rozvoj společně s antimonopolním úřadem připravily celý nový zákon. Ten by měl zadavatelům usnadnit výběr uchazeče o zakázky v zakázkových řízeních.

Schválená novela je spíš technická a upravuje celkový rozsah možných stavebních viceprací nebo služeb. Zatím nesměly překročit 20 procent ceny původní zakázky. Teď se limit zvyšuje na 30 procent. A připravovaný zákon počítá s 50 procenty.

To podle místostarosty Kostelce nad Orlicí Tomáše Kytlíka z TOP09 pomůže při nepředpokládaných problémech: "Ten limit rozváže ruce veřejným zadavatelům. Naoříklad pokud se pouštíte do rekonstrukce historických objektů tak samozřejmě nevidíte na všechny detaily, které stavba jako živý organismus přináší. Veřejný zadavatel bude vyjednávat ty podmínky pro více práce s vítěznou firmou".

Novela má změnit také pravidla hodnocení uchazečů o veřejné zakázky. Jak konkrétně - to popisuje ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová z hnutí ANO: "V novém zákoně rozšíříme okruh hodnotících kritérií. Protože většina uchazečů píše nabídky tak, že jdou na nejnižší cenu. Toto je problém a nejen v České republice. Ovlivňuje to kvalitu celkových prací".

Veřejné zakázky

To vedení obcí vítají, postrádají ale ještě jedno možné kritérium - za všechny Monika Vrálilová - starostka Lípy nad Orlicí z SNK: "Pokud bychom měli možnost ovlivnit dle referencí výběr kandidátů, tak bychom samozřejmě když ten cenový rozdíl nebude velký přiklonili ke kvalitním referencím".

To by pomohlo nejen místním podnikatelům a jejich zaměstnancům. Další výhodu doplňuje Tomáš Kytlík: "Pro region to má také efekt vyššího výběru daní a z toho sdíleného balíčku by zůstalo víc v tom daném regionu nebo městě. Víme, že to takto funguje v sousedních zemích, například v Německu nebo Rakousku".

Novela také vypouští povinnosti zrušit zadávací řízení v případě jen jediné nabídky. Například bývalý starosta Čermné nad Orlicí Josef Bezdíček z SNK Českému rozhlasu už dříve řekl, že kvůli tomu rušil několik výběrových řízení: "Já jsem projednával s firmou zastavení stavby z důvodu toho, že nemáme vyjasněno financování. To samé máme kanalizaci a čističku odpadních vod. My bychom ufinancovali celý projekt, máme to propočítané. Jednali jsme dopředu i s bankami. A říkali, že to je do výběrového řízení na kanalizaci nebo čističku a sociální byty a zastaví vám to výběrové řízení na poskytnutí úvěru. To je zoufalá věc".

Očekávaný nový zákon veřejných zakázkách má začít platit přibližně za rok.

autor: KS
Spustit audio