Zadním vchodem do budovy městského úřadu v Jičíně v ulici 17. listopadu. Oprava se protahuje a prodražuje

8. únor 2017

Rekonstrukce jičínského úřadu v ulici 17. listopadu měla původně stát 11,5 milionu korun, ale prodražuje se. Práce měly být hotovy už v září. Teď v únoru je dokončeno zateplení, ale chybí nová výstavba hlavního vstupového schodiště do budovy. Na vině jsou podle představitelů města vícepráce, se kterými se nepočítalo, úpravy v původnimi projektu a zimní počasí, které práce brzdí.

Už od září měli lidé chodit na úřad novým hlavním vstupovým schodištěm. Je začátek února a schodiště tu stále není.

„Nejvíc nás trápí ten vstup, to je katastrofa, že hlavní schodiště je zbourané několik měsíců. A nejsme schopni to urychlit. Trápí nás to, že ta zakázka není dokončena, ale ten vstup, to je problém," přiznává jičínský místostarosta Petr Hamáček ze Sdružení pro Jičín.

Lidé musí pořád využívat zadní vchod
„Který je bezbariérový, ale tím, že okolí budovy není zrekonstuováno, je provizorní parkoviště, ten vstup není komfotní," říká Magdalena Doležalová, mluvčí Městského úřadu v Jičíně.

Čtěte také

Původní termín dokončení rekonstrukce objektu byl v září, několikrát se posunul, poslední termín je konec tohoto měsíce.

„Termín dokončení stavby je stále do konce února, ale celý leden se nepracuje kvůli počasí. Stoprocentně se bude posouvat, ale nejsme schopni říct dokdy," přiznává Hamáček.

Cihlová zeď (ilustrační foto)

Posouvají se termíny dokončení opravy a rostou vydané peníze
Původně mělo město zaplatit 11,5 milionů korun, zatím se cena navýšila o dva miliony.

„Během té stavby se objevovaly různé skutečnosti, např. jiná stavba střechy. Takže se posunovaly termíny dokončení a objevovaly vícepráce," vysvětluje Magdalena Doležalová, mluvčí Městského úřadu v Jičíně.

Rekonstrukce tedy postupně stojí město víc peněz, než se původně očekávalo
Naposledy zastupitelé schválili uvolnění dalšího jednoho milionu korun.

„Vyskytly se další vícepráce na zateplení budovy, opět v projektu bylo zateplení nedostatečné. Nebo se například rozhodlo, že budou lepší vstupní dveře do budovy," dodává Magdalena Doležalová.

Město chce také opravit parkoviště před úřadem. Kdy ale bude samotná rekonstrukce budovy úřadu hotová a na kolik se vyšplhá celková částka, to si nikdo nyní netroufá odhadnout.

Spustit audio