Zajímá je vše: od polštářů, přes kohoutky po prkýnka v kuchyni - kontroly na letních táborech

17. červenec 2015

Přes 210 táborů pro 15 500 dětí letos evidují hygienici v Královéhradeckém kraji. A víc než polovinu také navštíví a zkontrolují. A dělají to opravdu důkladně - prohlíží se doslova všechno: od stanů, přes kuchyň, skladování potravin, umývárny až po záchody. V posledních letech přitom nacházejí minimum problémů.

Rychnovské hygieničky Ivana Tichá a Bronislava Rychtaříková přijely do tábora Hvězdička ve Slatině nad Zdobnicí v době, kdy 70 dětí snídá.

"Takže se půjdeme podívat na stanovou část. Stany jsou s podsadou a podlážkou po celé ploše, tedy je izolovaný. Děti mají k dispozici spacáky a deky", vedoucí tábora Jana Dvořáková musí zodpovědět desítky otázek.

"Tady je mytí rukou po použití WC. Je v tom pitná voda a do toho jim nalijeme desinfekci na ruce. A půjdeme se podívat na WC".

Hygieničky nahlédnou třeba i do samotné latrýny. Počítají se kohoutky a prohlíží sprchy.

Čtěte také

"Tady u žlabu je natažená pitná voda přímo z vesnice. Tady si děti čistí zuby ráno a večer. A támhle si myjí ruce vodou z řeky".

Vedoucí tábora vede obě hygieničky do táborové kuchyně: "Tady se nacházíme v kuchyni, vaří se zde na dvou kamnech kde se topí dřevem".

"Jak jsou tu děleny pracovní plochy a na čem kuchaři dělají?" "Máme zvlášť prkýnka na maso syrové a vařené, na zeleninu a na vejce."

Kuchař Martin Izák už připravuje oběd - také on dostane několik otázek: "Tady máte nakrájenou zeleninu. Co budete mít dnes k obědu?"

Kontroly na letních dětských táborech

Následuje kontrola skladování potravin, jejich trvanlivosti, řeší se mytí nádobí a nakonec si hygieničky prohlédnou ošetřovnu a zkontrolují dokumentaci.

"Tyto tábory jsou už opravdu zajeté, znají pravidla, vědí co mají dělat. A i když přijedou nováčci, většinou mají vše v pořádku", dodává Ivana Tichá z Krajské hygienické stanice.

Během dopoledne obě ženy ještě zkontolují v podhůří dva letní tábory.

Spustit audio