Založení České asociace pro chov a ochranu krokodýlů

23. září 2010

Krokodýlové sice nežijí v naši přírodě, ale zná je každý. Žijí na naší planetě mnohem déle než člověk. Díky člověku prožívají však dnes tato fascinující zvířata nejtěžší období své existence a jediný kdo může situaci změnit je zase jen člověk. Na pomoc krokodýlům se zatím nevelká skupina odborníků ze zoologických zahrad a z řad soukromých chovatelů rozhodla založit občanské sdružení "Česká asociace pro chov a ochranu krokodýlů". Ustavující schůze proběhla v ZOO Dvůr Králové kde bude mít i občanské sdružení své sídlo.

Členem sdružení se může stát každý komu není lhostejný osud těchto zvířat i když žádné krokodýly doma nechová. Občanské sdružení se ve své činnosti chce zaměřit především na dva důležité body, které mohou zásadně přispět k ochraně krokodýlů. Jedním je odborné poradenství a evidence krokodýlů v chovech v péči člověka a druhým je přímá odborná a finanční podpora projektů ochrany krokodýlů v místech jejich přirozeného výskytu. Zakládající členové asociace se domnívají, že se najde dostatek nadšenců, kteří se k této aktivitě připojí a svojí prací pomohou přežít zvířatům, kteří pamatují éru pravěkých ještěrů a kteří jsou z mnoha pohledů jedineční mezi všemi živočichy na Zemi.
Krokodýlové během svého vývoje dosáhli takové dokonalosti, že se za posledních 50 milionů let téměř nezměnili, zatímco v okolní přírodě jiné živočišné druhy vznikaly a zanikaly. Až prudký rozvoj lidské populace a s tím spojený negativní vliv na celou přírodu přivedl krokodýly na pokraj jejich bytí na Zemi.

Spustit audio