Zámek v Chlumci nad Cidlinou se dál opravuje. Čeká ho odvodnění i nový hlavní vchod

21. březen 2017

Na zámku Karlova Koruna v Chlumci nad Cidlinou pokračuje třetí etapa oprav. V letošním roce je na programu odvodnění budovy a dokončení prací na hlavním vchodu do zámku. Rekonstrukce hlavní budovy začala v roce 2015 a hotová by měla být do dvou až tří let. Návštěvníky nijak neomezuje.

S kastelánkou Marcelou Zahálkovou stojíme u hlavního vchodu do zámku. Vlastně hned u prvního místa oprav.

„Opravujeme už od loňského roku. Opravy se trošičku pozdržely. Opravujeme hlavní vchod včetně terasy. Což je potom vstup do mramorového sálu," říká Marcela Zahálková a doplňuje: „Právě s terasou byl problém. Kvůli jejímu špatnému stavu do zámku zatékalo. Pršelo i do vestibulu hlavního vchodu a začaly se loupat obrovské kusy omítky, které ohrožovaly návštěvníky. Tak jsme se pustili do oprav."

Čtěte také

Voda sem tedy už nezatéká. Kam dál se práce posunuly?
„Terasa jako takové je v současné době hotová. Jsou položeny nové pískovcové dlaždice, jsou opraveny schody, některé jsou nahrazeny. A teď už jsme se s těmi opravami přesunuli dolů do vestibulu, kde se musela otlouct veškerá omítka. Sanuje se to. Dělá se nová omítka a od 1. května už by to mělo být otevřené pro návštěvníky."

Hospodářské budovy u zámku Karlova Koruna

Další fází generálních oprav zámku jsou anglické dvorky. S tím se začalo v letošním roce. Co konkrétně je tady za problém?

„Vlastně celý zámek, celý sklep je mokrý. Takže my to musíme sanovat. A to jsou takzvané anglické dvorky. Ty slouží k odvlhčování hlavní budovy. Jsou to takové tunely, do kterých se svádí voda, která vychází ven do kanalizací. Je to podél celého obvodu zámku. Jedno křídlo už jsme udělali v roce 2015. A teď připravujeme další dvě křídla. V okamžiku, kdy to doděláme, tak si troufám tvrdit, že bychom měli dostat veškerou vodu ze zámku ven," těší se Marcela Zahálková.

Sloupová síň v zámku Karlova Koruna

Na ty anglické dvorky by měla navazovat fasáda budovy.
„Ano, ta by měla probíhat v příštím roce. Musíme na to mít závazné stanovisko památkářů a musí se dodržet všechny technologie, které na zámku byly. To znamená, že opravdu všechny šabrány, které vydíte kolem, se musí zachovat. I v původní barevné podobě."

Hlavní vchod je tedy momentálně nepřístupný veřejnosti. Ale po straně jsou dřevěného schody. Je to provizorní vstup?
„Je to provizorní vstup, ale bytelný. Návštěvníci se nemusí bát, používali jsme jej již loni. A tím dřevěným schodištěm vstupují přímo do sloupového sálu. A pak mohou pokračovat do expozice."

Kompletní opravy hlavní budovy zámku Karlova koruna v Chlumci nad Cidlinou by měly být hotové do tří let. Pokud majitel získá dotaci, opraví i okolní zámecké budovy.

autor: Marika Konárková
Spustit audio