Zastupitelstvo v Kvasinách vyřadilo z programu jednání bod o změně územního plánu. Proč?

10. červen 2017

Obec tak reagovala na pondělní přerušení vládního projednávání návrhu na zlepšení veřejné infrastruktury v okolí automobilky. Zastupitelé v Kvasinách tím dali najevo, že dokud nepůjdou peníze i do zlepšení kvality života, nebude další rozšiřování průmyslové zóny tak jednoduché.

Vláda projednávala návrh na zlepšení veřejné infrastruktury už od roku 2015, ale podle starostky Kvasin Alice Novákové z KDU-ČSL neměla jednotlivá ministerstva nástroje - tedy například dotační programy - jak dostat peníze do obcí: „To znamená, vlastně to usnesení bylo nevykonatelné. A ještě v tom usnesení z roku 2015 bylo navýšení počtu zaměstnanců tady v celé průmyslové zóně o 1 300 plus 500. S tím, že dnes se bavíme o těch 4 500 pracovníků."

Aktualizovaný návrh to mohl změnit, ale vláda jeho projednávání přerušila a cestu tří až šesti přislíbených miliard korun do oblasti znovu přibrzdila. A obec prozměnu pozastavila úvahy o změně územního plánu a o dalším rozšíření průmyslové oblasti. Není prý možné rozvíjet jen průmysl, říká starostka Alice Nováková: „Vývoj v této oblasti je velmi nevyvážený. Je to jen rozvoj ekonomického pilíře, na úkor životního prostředí a sociálního pilíře. Ten znamená kvalitu života. A tyto dva pilíře se tu nerozvíjejí. Mohlo tomu pomovi aktualizované usnesení vlády. Ale ten není prostě přijatý. Takže v územním plánu máme další průmyslové plochy a přitom ten průymsl je jediné, co se může rozvíjet."

Čtěte také

Zatím tedy nemůže vzniknout ani zvažovaný zhruba půl kilometru dlouhý a dvanáct metrů vysoký val, který by měl oddělit automobilku od obce. I ten totiž ke svému vzniku potřebuje změnu územního plánu. Val měla zvýšit ještě třímetrová zeď, všechno by bylo osazeno zelení.

Škoda Auto loni vydělala méně než v roce 2012 (ilustrační foto)

Místostarosta Ivan Ešpandr z KDU-ČSL je přesvědčen, že zrovna val by klidu v obci pomohl: „Já osobně ten monotónní hluk už neslyším, ale v noci mne rozčílí, když někdo hodí na zem paletu, když tam zatroubí kamion, že jej nejsou okamžitě vyložit. A to mne vzbudí. Ten monotónní hluk už neslyším a usnu. Ale tyto jednorázové hluky mne ruší. A to si myslím, že tomu by ten val pomohl."

Jednoznačný názor na val v obci ale už prý nepanuje

„Někteří jsou pro val, někteří jsou proti. Je to složité. Dokonce i ti, co bydlí v této oblasti, jsou někteří pro a jiní proti. Někteří říkají, že je to zbytečná investice, že to stejně hluku nepomůže. Já osobně si myslím, že pomůže," doplňuje Ivan Ešpandr.

Podle představitelů Kvasin se ne všechno dá koupit a peníze nejsou to hlavní. Zastupitelstvo ale nakonec deklarovalo zájem na rozvoji automobilky a pokud se vláda k aktualizaci plánu zlepšení veřejné infrastruktury vrátí, je připraveno změnu územního plánu projednat.

autor: lcz
Spustit audio