ZÁZRAKY MEDICÍNY: Po operaci zad může pacient za pár hodin chodit

4. říjen 2017

Bolest zad je nejen v Česku velikým problémem. Například v roce 2014 podle Národního registru hospitalizovaných Češi s touto diagnózou prostonali dohromady přes osm milionů dní. Lékaři se proto snaží, aby bylo toto číslo nižší. Jednou možností je moderní typ operace zad s názvem MIDLIF. Je to miniinvazivní metoda, která je oproti běžně používaným k pacientům šetrnější. Umí ji lékaři ve Fakultní nemocnici v Hradci Králové.

Vedoucí lékař operační části neurochirurgické kliniky hradecké nemocnice Tomáš Hosszú se se svým týmem připravuje na operaci. Dlouhá má být zhruba tři a půl hodiny.

„Pacientka trpí páteřní nestabilitou a sekundárním zúžením páteřního kanálu. Dochází u ní k degenerativnímu onemocnění plotének, které mění svou kvalitu. U pacientky se jedná o omezení hybnosti z bolesti, chůze je pro ni bolestivá a sama včera říkala, že nevydrží ani delší dobu sedět,“ říká lékař Hosszú.

Rozdíl mezi otevřenou metodou a technikou MIDLIF je například v množství ztracené krve, které je teď na 20 až 30 procentech běžné operace. Výhoda je následně i v menší jizvě. „Odstraníme obě dvě tyto plotýnky a dáme místo nich implantáty,“ vysvětluje Tomáš Hosszú.

Při samotném zákroku hraje roli každý milimetr, samotná rána je asi pět centimetrů široká. Pokud by tým použil běžnou operační metodu, rána bude zhruba 20 centimetrů. Po více než dvou hodinách je čas na instalování samotných implantátů a to i například pomocí kladívka.

Pacientka po skončení míří na pooperační jednotku. Už zítra se ale postaví na nohy. „Pacienti po těch operacích jsou schopni druhý den postavit se na nohy. Zhruba po týdnu je pacient po klasické operaci rád, že dojde pár kroků, že se obslouží. Zatímco pacient po téhle miniinvazivní operaci je vpodstatě třetí, čtvrtý den soběstačný,“ dodává lékař Tomáš Hosszú.

Jeho slova potvrzuje také paní Kamila Müllerová, která operaci zad technikou MIDLIF absolvovala loni v květnu. „To je něco úžasného, to se snad nedá ani popsat. Po operaci vlastně druhej den mě hodili hned z postele, nic jsem necítila. Moje sestra za mnou přijela a nevěřila, že se otáčím napravo i nalevo. Mně to nebolelo, nikdo nevěří, že jsem po operaci. Zázrak, klobouk dolů.“

„Je to velmi velký problém. Pracovní neschopnost pro bolesti zad se ví, že je větší než po onkologickém nálezu. Obecně se do páteřních onemocnění investuje čím dál víc peněz," říká Hosszú a upozorňuje, že onemocnění zad je civilizační chorobou.

Zároveň ale ukazuje v tomto oboru na veliké pokroky medicíny, mezi které patří i technika MIDLIF. „Před třiceti lety v podstatě páteřní implantáty byly na svém vzniku. Patříme mezi ty, kteří tento typ operace přednášejí a předvádějí v zahraničí, chodíme dělat ukázkové operace. Myslím, že to provádíme na světové úrovni,“ dodává Hosszú.

V královéhradecké fakultní nemocnici lékaři touto miniinvazivní metodou odporují páteř zhruba dvaceti lidem ročně.

autoři: ova , par
Spustit audio