Zemědělci na Rychnovsku se připravují na zaorávání mléka

25. září 2010

(ČTK) - Pokud se do konce týdne nevyřeší krize v odbytu mléka na Rychnovsku, budou tamní zemědělci mléko zřejmě zaorávat. Krize vypukla 1. května, kdy mlékárna Friesland Opočno (dříve Nutricia) přestala od zemědělců denně vykupovat 70.000 litrů mléka, tedy téměř polovinu dosavadního nákupu. ČTK to řekl předseda odbytového družstva Podorlicko a ředitel ZD Dobruška Miloš Pazderka.

Smlouvy mlékárna se zemědělci vypověděla kvůli velkému nadbytku mléka na českém trhu a poklesu cen. Mléko neumíme prodat tak, aniž bychom během krátké doby nešli do bankrotu, řekl ČTK ředitel mlékárny Jan Chroustovský s tím, že státní podpora exportu není odpovídající.
Mléko opočenská mlékárna od zemědělců zatím sváží a zpracovává jim ho na sušené mléko a máslo. Zemědělci mlékárně zaplatí náklady na zpracování a budou doufat, že se jim sušené mléko a máslo podaří prodat. Podle Pazderky by měla výrobky vyvézt jiná mlékárna, která na vývoz dostane státní dotaci.
Zemědělci již několikrát vyzvali Státní zemědělský intervenční fond (SZIF), aby kritickou situaci řešil. Příslib řešení jsme od fondu dostali, ale zatím se nic neděje, řekl Pazderka.
Chovatelé tak uvažují o tom, že budou mléko zaorávat. Z odboru životního prostředí hradeckého hejtmanství již na vlastní vyžádání dostali návod, jak to mají bez poškození životního prostředí dělat. Mléko se má vyvézt jako fekálie na ornou půdu a ihned zaorat, řekl Pazderka.
Podle ministra zemědělství Jaroslava Palase mlékárny nemají v současné době důvod nevykupovat mléko, protože SZIF zvýšil částku na krytí přebytků mléčných výrobků o 350 milionů korun. Tyto peníze dostanou především podniky, které vykoupí mléko, jež odmítly jiné mlékárny, řekl Palas ČTK.
Potíže zpracovatelů s přebytkem produkce a poklesem cen zřejmě pocítí i dodavatelé mlékárny Pribina Přibyslav. Ta odbytovému družstvu Mlecoop vypověděla denní odběr 40.000 litrů mléka. Výkup chce zastavit v létě.

Spustit audio