Žernov oslaví 600 let od svého založení vlastním speciálním pivem. Chuť vybrali sami obyvatelé

3. duben 2017

Opravdu originálním způsobem se městys Žernov připravuje na oslavy výročí 600 let od svého založení. Nechává si totiž uvařit speciální edici piva - s vlastním názvem a unikátní chutí. Tu společně vybírali samotní obyvatelé a to při společné návštěvě pivovaru. Byl u toho i náš reportér Václav Plecháček.

Právě se zavřely dveře dodávky městyse Žernova. Vystoupila část jeho obyvatel a míří do malého pivovaru. Jdou vybírat chuť toho správného slavnostního piva.

„Našeho piva, žernovské šestistovky," směje se vedoucí výpravy Martina Tučková, obyvatelka Žernova.

„Občané se shodli na tom, že je potřeba, aby pivo bylo pitelné a lehké, protože oslava bude probíhat v letních měsících. Tak pokud by bylo velké horko, aby nám to chutnalo a nebolela nás hlava," dodává Martina Tučková.

„Tak já vás tady vítám, v pivovaře ve Dvoře Králové. Tak jdeme na to", jsme ve výrobě se sládkem Janem Pavlíkem, který bude vařit ono žernovské pivo.

Čtěte také

Jak složité je přizpůsobit pivo chuti, kterou si zákazník vybere?

„Zase tak složité to není. Musí si říct, zda chtějí pivo více hořké, ze speciálních chmelů, nebo že chtějí silné pivo, slabší pivo. Myslím, že se tomu vyhovět dá," vysvětluje Jan Pavlík.

„Tady do toho tanku se vejde zhruba těch 50 hektolitrů toho vašeho piva, které tady bude," majitel pivovaru Nasik Kiriakovski právě přímo v provozu ukázal lidem ze Žernova, kde bude odpočívat a zrát to jejich pivo.

A budou ho moci chodit také průběžně ochutnávat.

Žernov oslaví 600 let od svého založení vlastní edicí piva. Chuť vybrali samotní obyvatelé

„Je to tak. Dozorujte si své pivo, které my vám uvaříme. A choďte si jej také postupně degustovat. Abyste viděli, jak vám to pivo zraje," říká Nasik Kiriakovski.

Už jsme nějaký čas na podnikové prodejně, kde žernovští vybírají tu správnou chuť piva. K čemu dospěli?

Žernov oslaví 600 let od svého založení vlastní edicí piva. Chuť vybrali samotní obyvatelé

„Došli jsme zatím k tomu, že pro nás by bylo asi nejvýhodnější, kdybychom se s pivovarem domluvili a namíchali, řeknu to laicky, takovou odlehčenou dvanáctku. Stupňovitě jedenáctku s chutí dvanáctky. To znamená hořčí, ale ne příliš silnou co se alkoholu týče," říká Karel Novák.

Obyvatelé Žernova se už dohodli, jak bude chuť piva vypadat. A teď už budu domlouvat s majitelem pivovaru pouze množství.

Pivo se bude čepovat v červnu, kdy Žernov oslaví 600 let od svého založení.

autor: baj
Spustit audio