Žireč je proslavena tradiční výstavou drobného zvířectva. Zámecký park je rájem milovníků zvířat

25. srpen 2017

Jestli ještě nemáte program na sobotu 26. srpna 2017 a patříte mezi milovníky zvířat, potom pro vás máme jeden dobrý tip, jak se pobavit, být na vzduchu a ještě mít možnost pozorovat při tom spoustu králíků, hrabavé i vodní drůbeže, holubů, morčat, exotů, ovcí, koz ale i akvarijních rybek a plazů všeho druhu. Nahlédnout do místa konání teď můžeme díky redaktorce Blance Malé.

Ne, tentokrát to není pozvánka do královédvorské ZOO, ale do parku Domova sv. Josefa v Žirči, kde je na zítřejší den plánovaná výstava chovatelů.

Obec Žireč je proslavena tradiční výstavou drobného zvířectva. Zámecký park se stává dějištěm této chovatelské výstavy.

Žirečská chovatelská organizace má bohatou historii, datuje se k roku 1950. A její výstava patří každoročně mezi hojně navštěvované akce léta na Královédvorsku.

Obec Žireč je proslavena tradiční výstavou drobného zvířectva

Rekordní návštěva byla v roce 1988 při 22. výstavě, kde dosáhla během dvou dnů konání výstavy 37 000 návštěvníků.

Již 67. ročník výstavy začíná v sobotu v 8:00 hodin ráno a končí v 17 hodin

Pan Vávra a jeho německý ovčák Katty hlídá celý areál, kde je v noci poměrně klid ale v pět ráno začnou kohouti kokrhat, v zápětí se přidají husy, vodní důbež, holubi, kozy a hned je v areálu parku živo.

Jiří Baier, předseda svazu chovatelů Žireč zve všechny, malé i velké a nejen milovníky zvířat a chovatele. Doprovodný program je bohatý, jako každoročně nebude chybět Králičí hop, známý Žirečský hopík. Pro děti je nachystán skákací hrad, elektrický vláček, který bude jezdit po celém výstavním areálu, nebudou chybět ani koníci na jízdu těch nejmenších a bohaté občerstvení.

Obec Žireč je proslavena tradiční výstavou drobného zvířectva

Týden před výstavou už se vše chystá tak, aby bylo vše připraveno a chovatelé mohli ve čtvrtek přijet na příjem zvířat, kde probíhá vážení a jejich posouzení. Posuzovatelů je na výstavě hned několik a každé vystavované zvíře projde přísnou kontrolou, kde se hodnotí exteriér daného jedince a jeho celková kondice.

„Ve velkém je na výstavě zastoupena vodní drůbež, konkrétně česká husa, která je po v České republice hodně rozšířena. A máme tady plemenné chovy," říká Jiří Baier.

Můžete zde nakoupit chovná zvířata, kuřice, akvarijní ryby, chovatelské a zahrádkářské potřeby a přebytky.

V areálu výstavy můžete navštívit také expozici historie cyklistiky, nebo bylinkovou zahrádku, která je v přilehlé části parku.

Český rozhlas Hradec Králové je mediálním partnerem akce.

Obec Žireč je proslavena tradiční výstavou drobného zvířectva
autor: Blanka Malá
Spustit audio