ZOO Dvůr Králové má tři nové samice šimpanzů, našich nejbližších příbuzných ve světě zvířat

16. březen 2017

I když se někomu tato představa nelíbí, faktem je, že náš společný předek žil už před 5 až 6 mlióny lety. Lidoop s černou srstí obývá západní a střední Afriku, kde ho dnes ohrožuje těžba dřeva. V zoologických zahradách zase nevhodné křížení. A to se evropští zoologové včetně těch královédvorských rozhodli právě teď změnit.

Do ZOO Dvůr Králové byly na konci minulého týdne dovezeny tři nové samice šimpanzů, které by tu měly podpořit chov těchto afrických lidoopů. Se stávajícími jedinci tak mohou návštěvníci dvorské zoo vidět dohromady šest šimpanzů. Ve Dvoře Králové se tak těší na nová mláďata.

Téma pro zoologa Michala Podhrázského a redaktorku Danu Voňkovou.

Čtěte také

Kromě nových jedinců má zoo stálou skupinu tří zvířat složenou ze dvou samic a jednoho samce Dinga. "Přibližně před rokem nám byly koordinátorem chovu doporučeny dvě nové samice, sestry Chispi a M, z maďarské Zoo Veszprém, které jsou v reprodukce schopném věku. S chovem šimpanzů do budoucna počítáme, proto jsme nabídku bez váhání přijali," říká kurátor primátů Michal Podhrázský.

Na cestu do dvorské zoo se ovšem vypravily nejen Chispi a M. „Tamní skupinu tvořily samice tři, včetně více než padesátileté Susi. Po jednání s maďarskou zoo jsme se rozhodli převzít všechna zvířata. Chtěli jsme tím předejít roztržení tlupy, které by mohlo být pro samice stresující," doplňuje Michal Podhrázský.

Do ZOO Dvůr Králové přijely tři nové samice šimpanzů

Nové samice, Chispi a M, se narodily ve španělské Valencii

Nejstarší Susi pochází z přírody a je zasloužilou matkou. Odchovala už pět mláďat. „V současné době předpokládáme, že Susi už není schopná zabřeznout," dodává Podhrázský.

„Přestože transporty lidoopů bývají náročné, převoz šimpanzů proběhl bez komplikací. Zvířata jsme napřed uspali, abychom je mohli bezpečně naložit do přepravních beden. K samotnému převozu jsme přistoupili, jakmile samice nabraly vědomí. Samozřejmostí byly pravidelné zastávky, během kterých byl kontrolován jejich zdravotní stav," popisuje Zdeněk Bárta, specialista na převozy zvířat ZOO Dvůr Králové. Samice na cestě doprovázela i ošetřovatelka z maďarské zoo, která tam měla šimpanze na starosti.

V expozicích dvorského Pavilonu goril tak mohou návštěvníci nyní vidět dohromady šest šimpanzů. Stávající a nová tlupa obývá zatím oddělené expozice. Cílem ošetřovatelů je během následujících týdnů přistoupit ke spojení zvířat a do budoucna vytvořit prosperující skupinu.

I sloni potřebují pedikúru. Ochotně na ni chodí ve Dvoře Králové Umbu, Saly a Kito
Pomůže nosorožcům v Africe spálení rohoviny v České republice?
Zrodil se plán na záchranu severních bílých nosorožců. Narodí se také mláďata?
Ve Dvoře Králové věří, že se jim podaří rozmnožit nosorožce jižní bílé
Unikát v ZOO Dvůr Králové: Dvě mláďata nosorožců během 17 hodin

autoři: DV , Simona Jiřičková , Andrea Jiroušová
Spustit audio