ZOO Dvůr Králové nad Labem se rozloučila se svými tygry. V USA posílí chov tygrů sibiřských.

21. březen 2015

Loučení s atraktivními zvířaty nebylo snadné, ale vyznívá v jejich prospěch. Na podrobnosti se zeptala redaktorka Dana Voňková.

"Výběh, který stačil k chovu tygrů v druhé polovině minulého století, dnes považujeme za dávno přežitý a morálně zastaralý. Tak jako ve většině českých ZOO zmizely staré nevyhovující medvědince a nahradily je prostorné výběhy s kusem lesa o výměře jednoho i více hektarů, tak by se i velkým kočkám měl poskytnout odpovídající prostor", říká ředitel královédvorské ZOO Přemysl Rabas.

To jsou také důvody, pro které ZOO Dvůr Králové nad Labem přistoupila k budování rozsáhlého lvího safari na jedné straně, a zároveň urychlila přesun chovu tygrů do vhodnějších podmínek v jiné zoologické zahradě.

Staré výběhy tygrů v ZOO budou propojeny do většího prostoru a poskytnou domov menším hyenám. Do pavilonu šelem by se letos navíc měli vrátit gepardi, kteří zde návštěvníkům hodně chyběli.

"Chceme představit zejména unikátní odchov pěti mláďat, která se narodila v říjnu 2014. Samotnou kolekci šelem jsme už rozšířili o pár karakalů, kteří ve Dvoře Králové nikdy dřív chováni nebyli. A v budoucnu plánujeme i další zajímavé africké druhy, například hyeny čabrakové, hyeny žíhané a hyenky", doplňuje Přemysl Rabas.

Dále ZOO plánuje přemístění psů hyenových do většího prostoru podobně jako byl v minulém roce mnohonásobně zvětšen prostor pro nosorožce a žirafy.

Čtěte také

"Chápeme, že se mnohým návštěvníkům bude po nádherných tygrech stýskat. Zároveň ale věříme, že našim důvodům porozumí a že naši práci a také pohled na zvířata v mnohem přijatelnějších a přírodě blízkých podmínkách nakonec ocení", uzavřel ředitel královédvorské ZOO Přemysl Rabas.


Zvětšit mapu
autor: DV
Spustit audio