Zpracovatel drůbeže IDEA skončil, areál bude na prodej

25. září 2010

Zpracovatel drůbeže IDEA z Černožic u Hradce Králové, který loni v červnu zkrachoval, ke konci dubna úplně ukončil výrobu. Celkem ve firmě ztratilo práci přes 200 lidí. Konkurzní správce nyní bude nabízet k prodeji nefunkční potravinářský podnik. Uvedl to ředitel podniku Petr Dostál, kterého do funkce jmenoval správce konkurzní podstaty.

Budovy s vybavením by chtěl správce nabídnout do konce června prostřednictvím dražby za nejméně 15 milionů korun. Pokud by se žádný kupec nenašel, zřejmě by se snažil majetek rozprodat po částech, přičemž nemovitosti by měly jít jako celek do dražby.
Po odchodu ještě několika zaměstnanců ve firmě od června zůstane asi deset pracovníků. Ti se budou zabývat hlavně administrativou a základní údržbou areálu.
Konkurzní správce se funkční podnik pokoušel prodat v březnu ve výběrovém řízení za 25 milionů korun. Žádný zájemce o výrobu v jedenáctihektarovém areálu závodu se ale nenašel ani po snížení ceny na 15 milionů korun. IDEA ve druhé polovině devadesátých let patřila k největším zpracovatelům drůbeže na východě Čech. Po konkurzu se její tržby pohybovaly mezi 16 až 20 miliony korun.
Hradecký úřad práce již dříve avizoval, že pro propuštěné pracovníky černožické firmy bude obtížné hledat práci. Propuštění se postupně projeví v evidenci úřadů práce v Hradci Králové a Náchodě, protože Černožice leží na hranici bývalých okresů. Na konci dubna činila nezaměstnanost na Hradecku 6,3 a na Náchodsku 6,6 procenta.
V problémech se IDEA ocitla v závěru roku 2001, kdy v ní soud ustanovil předběžného správce. Společnost se pak situaci snažila neúspěšně řešit soudním vyrovnáním. Firma má podle informací ČTK přes 100 věřitelů, kteří po ní požadují téměř 150 milionů korun. Podle posledních známých výsledků měl podnik v roce 2000 tržby 359 milionů korun a ztrátu 336.000 korun. Ještě v letech 1996 až 1998 se jeho tržby pohybovaly nad půl miliardou korun.

Spustit audio