Zvířecí detektivní kancelář z Jaroměře pomohla najít už 1300 ztracených zvířat, hledala i klokana

‘Psí detektiv‘ je občanské sdružení z Velichovek nedaleko Jaroměře. Po celé České republice pomáhá hledat ztracená zvířata, a to nejen psy, ale také kočky, kozy nebo papoušky. Za necelé dva roky své existence pátralo sdružení Psí detektiv po víc než dvou a půl tisícovkách zvířat, z toho polovinu se podařilo zachránit.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Americký stafordšírský teriér

Americký stafordšírský teriér | Foto: Elena Horálková | Zdroj: Český rozhlas

V kanceláři neziskové organizace zvoní telefony prakticky neustále. Nejčastěji lidé hlásí ztrátu psa, výjimkou ale podle Anety Sobotkové nejsou ani další zvířata.

„Kromě psů a koček pomáháme hledat například i hospodářská zvířata, jako jsou ovce, kozy nebo koně. Z exotických třeba fretky, želvy a byl nahlášený i jeden ztracený klokan," popisuje.

Přehrát

00:00 / 00:00

V Jaroměři funguje zvířecí detektivní kancelář. Pátrá nejen po psech a kočkách, hledala například i želvy nebo klokana. Natáčel tam Václav Plecháček

Způsobů, jak najít ztracené zvíře, je přitom několik. Samozřejmostí je zveřejnění dostupných údajů na sociálních sítích a jako účinné se ukázaly také pátrací SMS.

„Lokalizujeme přesné místo ztráty, utvoříme pomyslnou kružnici třeba o poloměru pět kilometrů a každý, kdy do té oblasti následně vstoupí, dostane na mobil SMS s fotkou hledaného zvířete. Když ho tam uvidí, může kontaktovat nás nebo přímo majitele,“ vysvětluje spoluzakladatel sdružení Tomáš Carba.

Dále se přímo do oblasti, kde ze zvíře ztratilo, posílají e-maily. Dostávají je například zvěrolékaři, pracovníci útulků anebo strážníci městské policie.

„Máme unikátní databázi, která vznikala asi rok a půl. Má zhruba 15 tisíc kontaktů. Je rozdělená po jednotlivých okresech, tzn. 76 lokalit a v každém okrese je asi 150 kontaktů,“ dodává Tomáš Carba.

Podle něj přitom přímo v terénu pátrají dobrovolníci, kteří se do databáze sdružení přihlásili. Někdy jim pomáhá i profesionální psí detektiv. Záleží na přáních a finančních možnostech majitele ztraceného zvířete.

 

„Placené služby jsou pouze ty, se kterými máme bezprostřední náklady. Ty ostatní, tedy konzultace, sociální sítě, letáky a podobně jsou zdarma,“ říká Carba.

Některá zvířata se podaří najít během několika hodin, po jiných se pátrá týdny. Živého a zdravého psa se podařilo najít i za měsíc a půl. V budoucnu by navíc měl s hledáním pomáhat speciálně vycvičený pes, který by jako první v Evropě měl být schopen najít ztracené zvíře podle pachové stopy.

Václav Plecháček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme