Adolf Hitler Schule - v Jihlavě vychovávali prominentní nacisty

17. duben 2015

Jediná nacistická škola mimo území Třetí říše stála v jihlavském parku Heulos. Mládež se zde učila naprosté oddanosti nacistické myšlence i Adolfu Hitlerovi.

Přes mřížovaná vrata v jihlavském parku Heulos prosvítá silueta germánského zámečku, který tu na počátku čtyřicátých let vyrostl pod taktovkou nacistického režimu. Dovnitř se sice nedostaneme, ale ve svých vzpomínkách a zápiscích nás tam na chvíli přenese Ladislav Vilímek, jihlavský archivář a historik.

„Zde měli být vychovávaní hoši, kteří by potom spravovali zabraná území. Je vidět, že jihlavští nacisté museli mít někde velmi dobré kontakty, protože ostatní školy stály v Říši. Na území protektorátu byla jediná škola tady v Jihlavě,“ říká Ladislav Vilímek. Školu slavnostně otevřel německý státní ministr pro Čechy a Moravu Karl Hermann Frank 26. dubna 1944. Výstavba i následný chod školy byl pro veřejnost tabu. Vše probíhalo v naprostém utajení.

„Výstavba byla přísně hlídaná a oddělená ostnatými dráty. Na tom se podílely i jednotky SS a německá protektorátní policie. Po válce jsem si psal se sestřičkou z jihlavského sirotčince. Vzpomínala, jak se občas s dětmi dostala na druhou stranu potoka, a jak je strážní odtud vyháněli,“ popisuje Vilímek.

Do jihlavské Adolf Hitler Schule vybrali Němci prominentní studenty z celé Říše. Ti se tu měli připravit na svá budoucí povolání. V archivu se téměř žádné informace nedochovaly, výuka ale patrně byla na všech školách podobná. Velký důraz se kladl na jazyky, fyzickou zdatnost a poslušnost. Byly zde také studenti, kteří částečně ovládali češtinu. Ti byli předurčeni, aby ve slovanských zemích konali funkce komisařů.

Bizarní přijímací řízení

Ladislav Vilímek se o hrádek na Heulosu zajímal dlouhou dobu. Po roce 1989 se dokonce jako jeden z mála podíval přímo do areálu - z té doby se bohužel nedochovala žádná fotografie. „Umývárna byla pod střechou. Hoši vždy ráno vyběhli nahoru, tam se rychle opláchli a pak běhali po Heulose do půl těla nazí. To odpovídalo nacistickému systému, který vyžadoval dobrou fyzickou kondici.“

Budoucí studenti pochopitelně museli skládat přijímací zkoušky. Hlavním kritériem ovšem nebyly znalosti. „Komise třeba otevřela okno a řekla: ‚vyskočte z okna.‘ Kdo se zarazil, tak měl smůlu. Jedině ten, kdo žil oddaností nacistické myšlence a Adolfu Hitlerovi, málem skočil. Někteří prý i skočili, dole však byla údajně připravená plachta,“ popisuje bizarní přijímací řízení Vilímek.

Co s hrádkem bude dnes, není v současné chvíli jasné. Spravuje ho ministerstvo vnitra, které tam občas ubytuje studenty z místní policejní akademie. Většinu času je ale prázdný. O jeho koupi nemá zájem ani jihlavský magistrát. V Heulosu tak za zamčenou bránou dýchá na kolemjdoucí svou tajemnou atmosférou.

autor: lam
Spustit audio