Jak se žilo za války v hospodách. Čtyřstupňové pivo a zákaz politických debat

Některé hospody nebyl za protektorátu pro Čechy vůbec přístupné. - Foto: obec Žichovice

Některé hospody nebyl za protektorátu pro Čechy vůbec přístupné.Foto: obec Žichovice

Válka vážně zasáhla i kdysi rušný hospodský život. Na pivo se chodilo málo a příliš se nevybavovalo. Stupňovitost piva navíc klesala a cena naopak stoupala.

 

Jak se žilo v hospodách za protektorátu zjišťovala Monika Zettlová

Vložit na svůj web

Alkohol byl za protektorátu nedostatkovým zbožím. Kdo ale chtěl, tak se ke kořalce i cigaretám vždy dostal. Chodilo se i do hospod, dát si ale jako například dnes dvanáctistupňové pivo, o tom si mohl nechat každý pivař jenom zdát. 

Restaurace Belvedér na Klatovské třídě v Plzni má dlouhou historii a pivo se tu čepovalo i za protektorátu. Jak ale vzpomíná Plzeňan Vladislav Krátký, tehdy se v hospodách příliš nevysedávalo. „Tady v Plzni těch výčepů bylo velké množství, ale nebyla to místa, kde by se lidé scházeli a popovídali si. A některé restaurace nebyly pro Čechy přístupné." 

V hospodách nebylo příliš bezpečno, v některých dokonce visely nápisy: "Politické diskuze jsou zakázány", nebo "Děkujeme vám, že zde nediskutujete o politice". „Bylo nebezpečné, že tam bude někdo, kdo bude poslouchat a ty výroky některé přenese na úřední místa, což končívalo mnohdy tragicky." 

HRDiNA.CZ - Hledej svého hrdinu! - Foto: Honza Bažant, Aleš Vavřík

Vladislavu Krátkému bylo v době protektorátu 16 let a sám tehdy chodíval se džbánkem pro pivo. „Poněvadž se nechodilo do hospod, tak se pivo nosilo domů a byl jsem posílán se džbánkem pro to pivo, které bylo právě k dispozici. Bylo buď sedmi či třístupňové. A někdy na těch výčepech byla tabulka: “Dnes pivo není." 

Rozvoz plzeňského piva - Foto:  Plzeňský Prazdroj

Rozvoz plzeňského pivaFoto:  Plzeňský Prazdroj

Jak to bylo se stupňovitostí piva, vysvětluje archivářka plzeňského pivovaru Anna Peřinová. „Po vypuknutí války bylo pivo ihned zatíženo válečnou přirážkou 80 haléřů na litr a ta se přesunula právě na odběratele v hospodách a restauracích. Stupňovitost byla během války upravována, až klesla koncem války i pod hranici čtyř stupňů." 

Doba tehdy nepřála ani stolním společnostem. Přitom ještě na začátku dvacátého století jich bylo jen v Plzni neuvěřitelných 150. Jak vzpomíná Vladislav Krátký, chodili se ale hrát karty, třeba do plzeňského hotelu Continental. „Ale nikoliv o peníze, ale pro zábavu. A to se hrály žolíky nebo někteří se pustili i do mariáše. A zase to bylo při jedné či dvou sklenicích slabého piva." 

Během války se pivo neustále zdražovalo, jak se ceny měnily, popisuje archivářka plzeňského pivovaru Anna Peřinová. „V roce 1940 stál jeden litr dvanáctky přibližně kolem 2,60 korun a v roce 1945 měl být 11,60 korun za litr." 

Výroba piva postupně klesala. Plzeňský pivovar navíc ke konci války téměř zničilo bombardování. Lepších časů se milovníci piva dočkali až po válce. 

Nové články v rubrice

Twitter

Podmínky užití | English
© 1997-2019 Český rozhlas