Kulomet BREN - legendární zbraň druhé světové války vymysleli Čechoslováci

17. duben 2015

Jednou z legendárních zbraní druhé světové války se stal lehký kulomet BREN. Jeho autorem byl český inženýr Václav Holek, považovaný za nejvýznamnějšího konstruktéra zbraní v předválečném Československu. Kulomet sloužil v mnoha armádách světa, a to ještě dlouhá desetiletí po roce 1945.

BREN je zkratka dvou názvů měst - Brno a Enfield. Brněnská Zbrojovka kulomet zkonstruovaný Václavem Holkem a vyráběný pod označením ZB 26 totiž pár let před vypuknutím druhé světové války nabídla britské armádě. „Ta zbraň byla skutečně vynikající, ve své době to byl jeden z nejlepších lehkých kulometů,“ říká Jan Skramoušský, kurátor sbírky palných zbraní Vojenského historického ústavu v Praze.

Zbraň měla poměrně dlouhý a složitý vývoj. Vznikala na počátku třicátých let, když Zbrojovka nabízela kulomety v zahraničí, zejména v Británii. Vládě Jejího Veličenstav česká zbrojovka prodala licenci v roce 1935, a tím umožnila Británii tyto kulomety vyrábět. Zároveň pomáhala s rozvojem výroby.

„Kulomet měl vylepšený závěrový mechanismus, který lépe absorboval zpětné rázy při střelbě. Tím pádem měla zbraň při střelbě daleko větší komfort, lépe se ovládala a měla poměrně vysokou odolnost zejména za ztížených podmínek,“ vysvětluje Skramoušský.

Předchůdce BRENu – kulomet označený jako ZB 26 – vznikl na rýsovacím prkně zbrojařského inženýra Václava Holka na počátku dvacátých let ještě ve zbrojovce Praga, odkud přešel do Československé zbrojovky Brno. Tvorby se účastnili i Holkovi bratři Emanuel a František, dominantní postavou v této trojici byl ale Václav.

BREN_ZB_vz._26_Waffen-SS.png

Brněnská zbrojovka do roku 1939 vyrobila více než 120 tisíc kulometů ZB 26 v několika rážích, které vyvezla do víc než dvou desítek zemí v Evropě, Asii a Jižní Americe. Kulomety z výzbroje československé armády zabavila po obsazení Čech a Moravy německá armáda.

Zbrojovka v anglickém Small Arms Factory v Enfieldu vyrobila asi 200 tisíc kulometů. Za druhé světové války tak zbraň českého konstruktéra - ať už v podobě ZB 26 nebo BREN - sloužila na všech frontách 2. sv. války.

BREN_China_machinegunners.jpg

Není vyloučeno, že kulomety na bojištích druhé světové války střílely i proti sobě. „Když si uvědomíme, kam všude byly tyto zbraně vyváženy - ve výzbroji je měla třeba australská nebo kanadská armáda, ale vyvážely se i do Číny – tak je pravděpodobné, že mohly bojovat proti sobě, to není žádná fikce,“ dodává Jan Skramoušský z Vojenského historického ústavu v Praze.

Kulomet konstruktéra Václava Holka používala po druhé světové válce československá armáda a vojska mnoha dalších zemí. Británie je z výzbroje vyřazovala až v 60. letech minulého století. Indie kulomety BREN vyrábí a používá dodnes.

autor: jas
Spustit audio