Místo Škodovky bombardovali Britové ústav pro choromyslné

23. duben 2015

V noční tmě si britští navigátoři spletli plzeňské Škodovy závody s největší psychiatrickou léčebnou v bývalém Rakousko-Uhersku. Zahynulo na 2000 lidí.

Více než 300 britských bombardérů se vydalo 16. dubna 1943 zničit jednu z nejvýkonnějších zbrojních továren ve Třetí říši plzeňské Škodovy závody. Největší operace britského letectva toho roku ale skončila nezdarem, Britové škodovku netrefili a místo ní bombardovali psychiatrickou léčebnu v blízkých Dobřanech. Při náletu 17. dubna po půlnoci zahynuly skoro dva tisíce lidí.

Uprostřed smíšeného lesíku západně od městečka Dobřany se náhodní turisté šplhají nahoru a dolů malými roklinami. Málokoho napadne, že rokliny jsou zarostlé krátery po vybuchlých bombách. „Na starších leteckých snímcích je to velmi dobře vidět," říká nezávislý starosta Dobřan Martin Sobotka. V době bombardování se ale v Dobřanech česky nemluvilo, obec patřila do Sudet, i když leží jenom deset kilometrů od Plzně.

„Já jsem ležel v příkopu a tak strašně jsem se bál, že jsem se málem pomočil. Země se chvěla jako při zemětřesení," říká česky v archivní nahrávce Českého rozhlasu muž z jedné z okolních českých vesnic.

Lancaster - Duisburg - 1944

Takzvaní „pathfinders", tedy navigátoři a vyhledávači cílů si zřejmě spletli ohyb řeky Úslavy s jednou z plzeňských řek. „Rozhlehlý areál psychiatrické léčebny, která byla největším ústavem pro choromyslné v rakousko-uherské monarchii, továrnu připomínal. Budovy, komíny, cesty, desítky hektarů plochy, to vše působilo jako Škodovka," říká regionální historik Karel Foud. Podle něj je třeba vzít v úvahu i to, že pro Brity byla v té době Škodovka nejvzdálenější cíl a v protektorátu platilo válečné zatemňování. Piloti tedy letěli do tmy. „Občas se objevují informace, že to bylo schválně, že Britové bombardovali dobřanské kasárna nebo že bombardovali záměrně blázinec. Ne. To zkrátka byla chyba."

Při mylném bombardování zemřelo tisíc vojáků Wermachtu, tři sta civilistů a pět set pacientů psychiatrické léčebny. Britové se pokusili zopakovat nálet o měsíc později, opět Škodovku ale netrefili a bombardovali okolní čtvrtě. Teprve o dva roky později, necelý měsíc před koncem války, úspěšně zaútočili na fungující zbrojní továrnu Američané. „Tento nálet později využívala komunistická propaganda jako cílený útok těsně před koncem války, který měl oslabit budoucí hospodářství. To je také hloupost. Uvědomte si, že v tu chvíli to vlastně byla skoro poslední továrna, která ještě stále vyráběla a dodával zbraně pro německé jednotky," říká historik Karel Foud.

Pozůstatky mylného bombardování řeší samospráva v Dobřanech dodnes. Třeba teď při opravě staré budovy Základní školy stavaři zjistili, že se hýbají stropy v šatnách. „Ocelové nosníky prošly při bombardování vysokým žárem a musíme je vyztužit," připomíná starosta Martin Sobotka důsledky náletu, od kterého letos uplynulo 72 let.

autor: lsm
Spustit audio