Radiostanice Libuše: Spojení s Londýnem udržovali parašutisté za cenu životů

9. červen 2016

Na půdě domu v Lázních Bohdaneč se po více než 70 letech našly antény radiosoupravy Libuše. Vysílačka udržovala spojení skupiny Silver A s Londýnem.

Paradesantní skupina Silver A byla shozena nedaleko Poděbrad. Měla za úkol udržovat spojení s londýnským exilem, dále vytvořit středisko, které by koordinovalo již vysazené parašutisty a také navázat kontakt s odbojovou skupinou Tři králové a přes ni s nejlepším českým agentem A-54. Členy skupiny byli Josef Valčík, Jiří Potůček a velitel Alfréd Bartoš.

Skupině se i přes problémy podařilo vybudovat rozsáhlou síť spolupracovníků v Pardubicích a okolí. Radiotelegrafista Potůček navázal kontakt s Londýnem a vysílal střídavě z Ležáků, Bohdašína a Lázní Bohdaneč. Spojení dokázal udržovat zhruba pět měsíců. Právě v areálu bohdanečských sádek, kde ho ukryl správce rybničního hospodářství Adolf Hraba, vysílal Potůček řadu klíčových zpráv do Londýna.

Libuše - Sadka č.148 po válce

Hrabova žena Marie, rozená Hebká, později na události vzpomínala: „Po příletu parašutistické skupiny „Silver A – Libuše“ se zapojil můj manžel Adolf Hraba a můj bratr Antonín Hebký do ilegálního odboje. Bratr měl v pardubické (Machoňově) Pasáži pojišťovací kancelář a byt. U něho bydlel velitel parašutistické skupiny nadporučík Bartoš a to téměř až do června 1942. Jiří Potůček, který obsluhoval vysílačku, bydlel a stravoval se u nás.“

A právě na půdě domu číslo 148 nalezl současný majitel Adolf Vondrka originální antény z radiosoupravy Libuše. „Já jsem si uvědomil, že všichni parašutisté vysílali z půd, protože potřebovali být co nejvíc nad zemí,“ popisuje Vondrka, jak k vzácnému objevu přišel. „Potřeboval dvě antény, protože měl separátní přijímač a vysílač. Jedna anténa byla zauzlovaná a na pevno přidělaná, druhá anténa ležela svinutá na zemi. Nechal jsem vše v původním stavu tak, jak jsem to našel,“ říká Vondrka.

Libuše Originál antény - Silver A

Nikdo ze skupiny Silver A se bohužel konce války nedožil. Josef Valčík odešel do Prahy, kde se podílel na přípravě atentátu na Reinharda Heydricha. Spolu s členy výsadku Anthropoid zahynul v kryptě pravoslavného kostela sv. Cyrila a Metoděje, když se v bezvýchodné situaci zastřelil. Zastřelil se i velitel skupiny Alfréd Bartoš, když padl na Pardubicku do léčky gestapa.

Jiří Potůček do Bohdanče přijel znovu v den atentátu na Heydricha, zřejmě aby zkontroloval své záložní vysílací místo. Pak se zde objevil v noci mezi 17 a 18. červnem. Tehdy vysílal asi čtyři hodiny, protože potřeboval odvysílat asi 15 depeší. Na konci měsíce na něj ale uspořádalo gestapo zátah. Potůček se z obklíčení prostřílel, uštvaného výsadkáře ale zastřelil 2. července u Trnové český četník Karel Půlpán.

Libuše - Silver A - Jiří Potůček na jaře 1942

V souvislosti s působením skupiny Silver A byla už 24. června vypálena obec Ležáky. Smrti neušli ani spolupracovníci skupiny Silver A z Lázní Bohdaneč. Adolf Hraba, který u sebe Potůčka ukrýval, skončil v koncentračním táboře, kde ještě před Vánoci 1942 zemřel. Antonína Hebkého zastřelili gestapáci na pardubickém zámečku. Navzdory tragickému osudu je ale skupina Silver A hodnocena jako jeden z nejúspěšnějších výsadků vyslaných Londýnem do protektorátu.

autoři: jas , Dušan Radovanovič , Adolf Vondrka
Spustit audio