Vozíčkář Heřman Volf pořádá maraton pro handbikery

16. říjen 2015

Vozíčkář Heřman Volf se brzy po vážném úrazu dokázal vrátit do běžného života a začal organizovat originální sportovní akce na podporu hendikepovaných.

Letos padesátiletý Heřman Volf byl už od dětství nadšeným sportovcem. Jezdil na kole, plaval, běhal a lyžoval. A právě lyžování se mu stalo v roce 2006 osudným. Nešťastný pád při sjíždění kopce ho upoutal na invalidní vozík.

Díky podpoře rodiny (Heřman má dvě dcery) a přátel se ale dokázal během devíti měsíců vrátit do běžného života a dokonce začít znova sportovat. „Když jsem zjistil, že i vozíčkář může lyžovat, tak jsem si řekl, že se pokusím do roka a do dne sjet ten kopec, na němž se mi úraz stal. A skutečně se mi to podařilo. Tím jsem zjistil, že když člověk opravdu chce, tak jde skoro všechno,“ říká Heřman Volf.

Ještě před úrazem toužil po tom, dojet na kole do Paříže. Nyní se rozhodl, že zvládne stejný úsek na handbiku – tedy kole poháněném rukama. „Jak to tak bývá, vznikl ten nápad u piva s kamarády. A už po cestě jsme věděli, že to, co děláme, má smysl a že můžeme podpořit i další lidi v různých aktivitách,“ vysvětluje Volf.

Díky tomu vzniklo občanské sdružení Cesta za snem. Heřman se v následujících letech vydával na další handbikové výpravy z České republiky na sever, východ a jih. Cesty podnikal za podpory sponzorů, po cestě s přáteli vytvářel reportáže a zpravodajství a vyzýval další lidi k podpoře handicapovaných dětí. Tím způsobem pro ně generoval peníze.

V roce 2013 pak zahájil projekt Opel Handy Cyklo Maraton. Jedná se o nejdelší závod v České republice na 2222 kilometrů s limitem 111 hodin. Závod aktivně zapojuje lidi s jakýmkoli zdravotním postižením. Jednotlivé týmy jsou patrony lidí, kteří jsou čerstvě po úrazu nebo nemoci. Snaží se jim přinést nejen finanční podporu, ale hlavně novou naději do života.

„Jednou za rok pak pro tyto lidi organizujeme víkend plný zážitků. Snažíme se jim ukázat, že život nekončí, ale že jen začíná jeho další etapa. Akce zásadně neděláme jen pro postižené, ale úplně pro všechny, protože chceme bořit bariéry a považujeme za důležité, aby lidé dělali věci společně,“ zdůrazňuje Heřman Volf.

autoři: jas , Dušan Radovanovič
Spustit audio