Dilema Krále Šumavy Josefa Hasila

23. září 2015

Josef Hasil byl legendární převaděč přes česko-bavorskou hranici, nazývaný Král Šumavy, ale také člověk, kvůli kterému skončila celá rodina v komunistických vězeních.

Josef Hasil vyrostl na Šumavě. Za druhé světové války byl nuceně nasazen v německém Pasově. V březnu 1945 ale utekl do Čech a do konce války se skrýval a působil jako partyzánská spojka.

Po válce nastoupil ke Sboru národní bezpečnosti a působil u pohraničního útvaru na česko-německo-rakouském trojmezí. Po komunistickém převratu v únoru 1948 začal převádět přes hranice lidi, ohrožené komunistickým režimem. Svoji pozici v SNB k tomu využíval. Při převádění využíval skvělou znalost místa a svůj vynikající sluch, který ho upozornil na každé nebezpečí.

V říjnu téhož roku byl ale Hasil na základě udání zatčen a za zločin úkladů proti republice odsouzen na devět let vězení. Zatkli ho tři týdny před svatbou s přítelkyní Marií Vávrovou s níž čekal dítě. Hasila věznili na Borech a v Českém Jiřetíně, musel pracovat v uhelných dolech. V květnu 1949 se mu ale podařilo se spoluvězněm uniknout a dostat se na západ.

Dal se k americké zpravodajské službě, která ho kvůli jeho skvělé znalosti hraničních hor vydatně využívala. Převáděl lidi i dopravoval zprávy. V jižních Čechách vybudoval síť informátorů.

V roce 1950 zahynul při přestřelce jeho bratr Bohumil. Při jednom z přechodů byl postřelen i sám Hasil. Na základě jeho aktivit perzekvovali komunisté většinu jeho rodiny, přičemž mnoho členů skončilo ve věznicích. Zavřeli Hasilovu ženu, jeho matku odsoudili na 16 let, bratra Antonína na 22. Se synem, kterého musel z počátku vychovávat dědečkův bratr, se Josef Hasil shledal poprvé v roce 1990.

Čtěte také

V roce 1953 nechal režim postavit zábrany po celé délce hranice a převádění tak definitivně znemožnil. Josef Hasil se pak přestěhoval do Spojených států, kde pracoval jako dělník a kreslič pro General Motors.

Československý film Král Šumavy byl inspirován jeho činností a komunisté mu tím de facto vytvořili pomník. V roce 2001 byl Hasil prezidentem Václavem Havlem vyznamenán Medailí za hrdinství.

Spustit audio