Hrdinové v poezii

18. leden 2016
Poetická zastávka

Tento týden čtyřikrát staneme na americkém kontinentě, na území rozkládajícím se od Kanady na severu až po Chile v Jižní Americe.

Poslouchejte na Vltavě od 18. ledna 2016 (mimo středu) vždy ve 12:50. Po odvysílání se díly objeví v jednom článku také na stránce Hry a literatura. Zůstanou tam vždy po dobu jednoho týdne.

Setkáme se s básníky: Američanem Frankem O´Harou, Čechem Ivanem Schneedorferem, Chilanem Victorem Jarou a Bolivijcem Oscarem Cerrutem.


Frank O´Hara na ostrově Great Spruce Head. Ostrov Great Spruce Head leží u severovýchodního pobřeží USA. Vznikla tam umělecká kolonie, do níž patřil i básník Frank O´Hara. Báseň Zesnulému herci napsal pravděpodobně v pozdním létě roku 1955. Název zřejmě souvisí s tragickou nehodou filmového herce Jamese Deana, který zemřel za volantem svého porsche 30. září 1955. James Dean, „rebel bez příčiny“ a představitel Abela z filmové verze románu Johna Steinbecka Na východ od ráje byl ikonou mládí po 2. světové válce - a jeho tragický konec tento symbol ještě posílil.

Ivan Schneedorfer a jeho básně z poloostrova. Ivan Schneedorfer odešel z Československa na americký kontinent po roce 1968. Na poloostrov Tsawwassen poblíž Vancouveru v Kanadě přišel jako hotový člověk se zkušenostmi a vzpomínkami ze svého dřívějšího domova. Básně prozrazují pozorovatele, který si žije zcela po svém, jako by něco z českého venkova přesadil na kanadský poloostrov.

03525689.jpeg

Chilský básník a zpěvák Victor Jara byl zavražděn v internačním táboře v Santiagu za vojenského puče generála Augusta Pinocheta. Dokud žil, zpíval písně o starých zemědělských dělnících z podhůří And, o muži, který celý život vede brázdami pluh a o jiném, který splétá z buvolích kůží lasa. Udření venkované si neodpočinou ani chvíli, tyhle staré hrdiny zastihuje smrt uprostřed těžké práce.

Pátý živel Altiplana V Bolívii je v ohromné nadmořské výšce 3 600 metrů nad mořem planina Altiplano. Západní a východní stranu ohraničuje horský pás And s mnoha vulkány, severní jezero Titicaca a na jihu se nachází jedno z nejsušších míst na zeměkouli - poušť Atacama. Altiplano je známé též nejvýše položenou železniční tratí na americkém kontinentu, spojující města Cuzco a La Paz. Všechny řeky na Altiplanu se vlévají do jezer, z nichž největší je Titicaca. Žít se tu téměř nedá, pláň působí děsivým dojmem samoty, která je hlavním motivem básně Oscara Cerruta.


Účinkují: Ladislav Hampl Hynek Chmelař, Hanuš Bor, Ladislav Mrkvička, Jan Bidlas, Jan Hartl

Připravili: Jan Dvořák, Josef Hrdlička, Michal Špína Režie: Jaroslava Šiktancová

Čtěte také: Všechna dostupná díla na webu Hry a literatura

autor: Tvůrčí skupina literárně-dramatické tvorby
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.