Hudební, výtvarný, řečový i pohybový talent musí prokázat zájemci o studium na pedagogické škole v Prachaticích

23. duben 2024 08:46

Nejen češtinu, angličtinu nebo matematiku musí ovládat žáci, kteří chtějí studovat na Střední pedagogické škole v Prachaticích. Během přijímacích zkoušek pedagogové ověřují také jejich talent. A to hned ve čtyřech různých předmětech.

Hudební talent u uchazečů o studium na prachatické střední pedagogické škole ověřuje učitelka Petra Sovová. „Mají například zpívat jednotlivé tóny podle zadání a vytleskat rytmickou figuru,“ popisuje.

Ve výtvarné učebně pracuje učitel Jiří Stejskal. Žáci tu mají nakreslit zátiší s květináčem a svazkem cibule. „Mají zadanou realistickou kresbu objetu, řeší i kompozici, to znamená umístění do formátu, řeší tvar, proporce objektů a mají za úkol nějakým způsobem vyjádřit objem, světlo, stín,“ říká.

Střední pedagogická škola vyžaduje od budoucích studentů také pohybový talent a řečové dovednosti.

„První část mi šla docela dobře, ale když jsme převyprávěla svůj vlastní příběh, tak jsem se zasekla u jedné věci, kterou jsem myslela, že budu mít dobře,“ komentuje po první části přijímací zkoušky Karolína René Fišerová.

Čtěte také

Podle ředitele školy Antonína Krejsy je střední pedagogická škola umělecky zaměřená. Proto právě na talentu u budoucích studentů záleží. „Dokonce si myslím, že pro nás není úplně nejvýhodnější, že češtinu a matematiku musíme započítávat šedesáti procenty. Pak nám na částečný prospěch a naši školní zkoušku tolik nezbývá. Snažili jsme se to změnit, ale to se nám zatím bohužel nepodařilo,“ uvádí.

O oba obory, které škola nabízí, je tradičně velký zájem. „Na obor předškolní a mimoškolní pedagogika máme skoro každý rok třikrát tolik uchazečů a na pedagogické lyceum téměř vždycky dvakrát tolik. Dokonce se nám nedávno stalo, že jsme měli čtyřikrát tolik,“ říká ředitel.

Na obor předškolní a mimoškolní pedagogika se letos v Prachaticích hlásí 84 uchazečů a na pedagogické lyceum 67 uchazečů. Škola přijme na každý obor třicet studentů.

Spustit audio

Související