I během vánočních svátků jsou v provozu některé turistické železniční linky

25. prosinec 2023

Během vánočních svátků a také v závěru roku se můžou lidé v Ústeckém kraji svézt na dvou turistických železničních linkách.

V provozu jsou mimořádně vlaky mezi Litoměřicemi a Chotiměří. Lidé tak můžou vyrazit na procházku například do Opárenského údolí.

„Jdu do Opárna, na Lovoš a zpátky do Lovosic pěšky,“ popisuje plán vánoční procházky turistka Iva Hloušková, která vystoupila z takzvaného Opárenského expresu.

„Zájem je docela veliký. Trochu jsme se báli, abychom nejezdili poloprázdní, ale lidi se o svátcích rádi chodí vyvětrat, a tak se pár cestujících najde,“ říká strojvedoucí Tomáš Vainert, který bedlivě hlídá odjezd vlaku zpátky do Litoměřic.

O volných dnech jezdí Opárenský expres čtyřikrát. V provozu bude i poslední letošní víkend.

Lidé se ale můžou vydat i na Moldavu v Krušných horách. „Vlaky na Moldavu jezdí všechny víkendy z Ústí nad Labem. Z Mostu všechny víkendy i celé vánoční prázdniny,“ informuje Jakub Jeřábek z ústeckého krajského úřadu.

Vedle toho chystá hejtmanství novinku i na všechny turnusy jarních prázdnin: „Linka z Mostu na Moldavu v pracovní dny bude jezdit skutečně ve všechny termíny jarních prázdnin, tak jak je má celé Česko. Doposud to bylo jen v termínech jarních prázdnin okresů Most a Teplice,“ dodává Jakub Jeřábek.

autoři: Jan Bachorík , Redakce ČRo Sever
Spustit audio

Související