K půlkulatému jubileu hlavně posluchače a vitalitu, přeji moderátoři Českého rozhlasu

16. květen 2018

Ve druhé části narozeninové ankety popřáli moderátoři stanic Českému rozhlasu k půlkulatému jubileu spokojené a věrné posluchače, krok s moderními technologiemi a v neposlední řadě také spoustu nových kolegů, kteří budou rozhlasové řemeslo vykonávat především s patřičnou vážností a pokorou. A samozřejmě se dozvíte, co rozhlas pro každého z nich znamená.

Co Český rozhlas znamená pro známé tváře rozhlasových stanic a co by mu popřáli do dalších 95 let?

Jakub Voříšek
moderátor pořadu Odpolední Junior

Jakub Voříšek

Rozhlas je pro mě obrovskou a důležitou součástí historie naší země a jsem moc rád, že můžu být jeho součástí. Stejně jako televize, i rádio by mělo informovat nebo bavit, pro mě jsou stanice Českého rozhlasu zárukou kvality obojího. I když úkol média veřejné služby není snadný, Český rozhlas svoji roli plní a udržuje si vysoký standard, vysílá kvalitně pro všechny typy posluchačů. A vůbec si neumím představit, že bych si v autě nemohl naladit Radiožurnál, Dvojku, svoje domovské Rádio Junior a jiné stanice - podle toho, na co mám zrovna chuť. Rozhlas je pro mě prostě jistota!

Sluší se popřát hodně věrných posluchačů! Ať rozhlas informuje a baví čím dál víc lidí a dokáže zaujmout každého nového posluchače, slovem i hudbou. Stejně tak bych ale chtěl popřát hodně rozhlasáků, kteří budou rozhlasáky rádi. Jinými slovy hodně těch, pro které bude práce v rádiu zároveň jejich koníčkem. To je podle mě odpověď na otázku, jak si udržet vysokou úroveň a pro posluchače neztratit glanc: mějme rozhlas rádi a važme si toho, že můžeme být jeho součástí. Ono to podle toho bude vypadat!

Barbora Šichanová
moderátorka pořadů On Air, Kvér, Svět o deváté

Barbora Šichanová

Rozhlas vnímám především jako spolehlivé a stabilní médium, které v době fake news, dezinformací a tendencí relativizovat prakticky cokoli nabízí obsah založený na profesionální práci novinářů. Mám za to, že hodnoty provázející téměř sto let fungování tohoto média veřejné služby - vyváženost, nestrannost, snaha vzdělávat posluchače a jiné dnes nabývají na významu a je třeba k nim přistupovat velmi zodpovědně. Pro mě osobně rozhlas představuje možnost rychlého zisku informací, hudby, zábavy a to ve velmi čisté formě. Baví mě, že společnost navyklou konzumovat převážně vizuálně učí poslouchat a naslouchat. Tuhle lidskou schopnost považuji v životě za jednu z velmi důležitých a užitečných. V neposlední řadě má pro mě rozhlas význam mladého kolektivu inspirativních lidí v týmu Radia Wave, kterým pod rukama vzniká obsah na českém rádiovém trhu nevídaný a unikátní. Člověk se tu taky snadno udrží mentálně mladým (smích) a práce je současně zábava. Těžko bych si mohla přát víc.

Aby neslevoval z hodnot, které jeho existenci určují a přitom přispíval k toleranci, respektu a dalším aspektům demokracie a občanské společnosti. Aby si udržel silnou pozici odolnou vůči mocenským vlivům a zájmům. Aby dokázal držet krok s vývojem technologií a oslovoval nové posluchače, přitom měl stále co nabídnout těm stávajícím. Tak všechno nejlepší!

Martin Hlaváček
moderátor pořadů Písničky pro radost, Rozhlasový bazar, Melodie podvečera

Martin Hlaváček

V prvé řadě je Český rozhlas pro mě 25 let života. A to už ve vás navždy zůstane. Díky rozhlasu jsem potkal svojí báječnou ženu, která jako herečka s rozhlasem spolupracuje, a se kterou máme skvělou dceru. Také jsem měl možnost potkat spousty lidí, známé i neznámé, se kterými bych si jinak těžko mohl popovídat. Díky tomu, co dělám a určitě i jak to dělám, mohu celé řadě posluchačů zpříjemnit den. I když pochopitelně u některých posluchačů to neplatí, ale snad těch prvních je víc. A když víte, že řada lidí má rozhlas po většinu dne jako jediného partnera komunikace s okolím, tak vás prostě musí tato práce uspokojovat a těšit. A to i přesto, že ne vždy máte úsměvné dny.

Českému rozhlasu samozřejmě popřeji, co asi všichni. Hlavně hodně spokojených posluchačů. Ale vlastně i někdy nespokojených, kteří nám dokáží svojí kritiku slušně sdělit, abychom si uvědomili, že to jsou právě oni, pro které to všechno děláme. K tomu ale musím taky rozhlasu popřát do budoucna řadu nových šikovných redaktorů či moderátorů, kteří budou brát tuto práci vážně a také s pokorou. Posluchač totiž není hlupák a pozná, když to s ním nemyslíte vážně. A věřte, že vím, o čem píšu. A ještě jednu důležitou věc bych Českému rozhlasu popřál. Aby si i přes veškeré snahy o inovativnost a moderní pojetí, zachoval svoji tvář. Ať už se jedná o celoplošné stanice nebo regionální. Proto si nás posluchači zvolili, proto s námi zůstávají.

Lada Klokočníková
moderátorka pořadu Páteční host

Lada Klokočníková

Rozhlas pro mě je jedna velká životní radost. V dětství to byl poslech pohádek a v profesním životě možnost vyzkoušet si v pražském a potom královéhradeckém rozhlase snad všechny rozhlasové žánry. Díky rozhlasu jsem nahlédla do mnoha životních osudů a získala cenná přátelství, ze kterých jsem si do života vzala hodně inspirace. Rozhlas je, snad to mohu říci, moje velká láska a moderace pořadů droga.

Samozřejmě co nejvíc posluchačů, kteří jej budou ladit a pro které bude každodenním a nepostradatelným společníkem. Aby přinášel nejen informace a zábavu, ale byl i pro ně radostí v životě, tak jako pro mě.

Stanislav Jurík
moderátor pořadů Písničky pro vás, Hudební novinky

Stanislav Jurík

Rozhlas je pro mne synonymem pro poznávání šikovných a nápaditých lidí. Pokud máte denně ve vysílání zajímavého hosta, zjistíte, že je kolem nás řada skromných a nenápadných, ale přitom úžasných a inteligentních lidí. Raduji se z toho, že je mohu poznat a současně je představit posluchačům.

Přeji Českému rozhlasu dobré nápady a spokojené posluchače. Aby si každý v našem vysílání nebo audio archivu našel pro sebe to, co ho právě zajímá. Pro někoho to může být hudební pořad, pro někoho pohádka, někoho zaujme publicistika nebo rozhovor. Díky moderním technologiím tu rozhlas určitě bude i za dalších 95 let.

Čtěte také

Spustit audio