Zaměstnanci Českého rozhlasu opět darovali krev. Byla to euforie, říká jeden z nich

4. červenec 2014

Už od roku 1992 můžete spolu s Českým rozhlasem darovat krev. Od té doby se tato akce pravidelně vrací a oslovuje nejen věrné dárce, ale i ty, kteří se odhodlali zajít do transfuzní stanice poprvé. Stranou nezůstávají ani zaměstnanci Českého rozhlasu.

Udělat něco pro druhé. S takovou myšlenkou přišel ve středu 2. července do pražské vinohradské nemocnice redaktor zahraniční redakce Zdeněk Novák. Byl jedním ze zaměstnanců Českého rozhlasu, kteří překonali prvotní obavy a nervozitu a rozhodli se zaregistrovat jako dárci krve.

A jak to dopadlo? Lépe, než prvodárci z řad našich zaměstnanců čekali! „Po odběru jsem měl pocit, jako by mě někdo nadopoval endorfiny. Byla to skoro až euforie,“ přiznává Zdeněk Novák.

„Překvapilo mě, jak moc tu na nás byli všichni milí,“ připojuje se další ze zaměstnanců Českého rozhlasu, kodér Stanislav Hruška z Centra nových médií. „Všechno bylo mnohem lepší, než jsem čekal.“

Všichni prvodárci jsou pro transfuzní stanice nesmírně cenní. „V Česku chybí více než 120 tisíc dárců. Darovat krev lze do 65 let – dříve nebo později budeme mladé dárce potřebovat,“ říká například Zdenka Gašová z Ústavu hematologie a krevní transfuze v Praze.

Zapojit do akce Daruj krev s Českým rozhlasem se můžete i vy, a to až do 14. července 2014. Darovat krev může každý zdravý člověk starší 18 let a s váhou nad 50 kilogramů.

Spustit audio