Rozhlasový přijímač Mikrofona 379

7. duben 2015

Mezi exponáty v Galerii Vinohradská 12 patří rozhlasový přijímač Mikrofona 379, který vyráběla stejnojmenná firma v roce 1939. Pochází z majetku doktora Františka Kuníka a přinesl nám jej jeho synovec Radim Opatrný.

Brigádní generál František Kuník se ve druhé polovině třicátých let významně podílel na jednáních o vývoji a dodávkách sdělovacích zařízení pro systém pohraničních pevností. Podílel se i na zkušebním radiofonickém koncertu, který zazněl experimentálně z petřínské vysílačky již v roce 1920. Vysílání slova a hudby bylo v té době kuriozitou, navíc přísně hlídanou vojenskými úřady. Armáda obsluhovala i vysílačku, která stála od listopadu 1918 ve sklepě petřínské rozhledny a o pár měsíců později v domku poblíž Hladové zdi. Kromě telegrafní vysílačky v Moravské Ostravě to bylo jediné zařízení na našem území, které bylo schopno posílat signály vzduchem bez pomoci kabelu. Stanici sestavila skupina techniků z toho, co bylo právě po ruce. Byl k ní přidělen i RNDr. František Kuník, posléze jeden z prvních účinkujících v českém éteru, který při hodinovém pořadu k oslavě státního svátku 28. října 1920 hrál na housle.

Vzhledem k úspěchu všech pokusných vysílání se počátkem roku 1923 přikročilo k podrobnému ověřování vysílání. K dispozici byl radiotelegrafní vysílač Kbely I. 29. března byly výsledky demonstrovány členům vlády, diplomatickému sboru i novinářům. 18. května se začalo vysílat pravidelně.

Továrna Mikrofona sídlila v pražských Strašnicích a vyráběla rozhlasové přijímače zhruba od roku 1931. Kromě přijímače Mikrofona 379, který je v galerii nově vystavený, byly známé přístroje MK 307, MK 407 a mnoho dalších. Ve své době patřily ke špičkovým výrobkům.

Spustit audio