Dvě tváře Václava Hradeckého v Galerii Vinohradská 12

21. srpen 2014

Ještě před oficiálním otevřením Galerie Vinohradská 12 mohli návštěvníci shlédnout výstavu obrazů a kreseb Václava Hradeckého. Potěšily všechny návštěvníky červnového Dne otevřených dveří i účastníky exkurzí v průběhu léta.

PhDr. Václav Hradecký vystudoval sociologii a filosofii na Filozofické fakultě UK. Od roku 1997 se zabývá sociologickým výzkumem pro Český rozhlas. Kreslený humor publikuje od r. 1981. Spolupracoval s časopisy Dikobraz, Mladý svět, Nový dikobraz, Reflex, Vlasta, Vesmír a řadou dalších. V roce 1992 byl šéfredaktorem Nového dikobrazu a v roce 1993 založil časopis Podvobraz. K malbě, které se věnoval před začátkem své karikaturistické dráhy, se vrátil před několika lety. V jeho tvorbě se tak střídají období kresleného humoru s malbou velmi zvláštních obrazů.

Sám autor o sobě napsal:

Můj otec byl malíř, tak jsem od dětství věděl, že budu malířem taky. Sice jsem se vydal jinými cestami, ale bylo jasné, že tahle mne nemine. Co se malování týká, jsem vděčný několika svým učitelům za to, co mne naučili. Ale pokud něco umím, pak jsem se nejvíc naučil z obrazů jiných malířů. Dost dlouho mi trvalo, než jsem si uvědomil, že nechci malovat jako někdo, kdo se mi líbí. Jako Mikuláš Medek nebo Boris Jirků, jako El Greco nebo Jackson Pollock. Že chci malovat sám za sebe a ne za někoho jiného. Ale myslím, že už to vím a doufám, že je to i vidět.
Kreslený humor, kterému jsem se dlouho věnoval, je zvláštní svět a hodně mi dal, ale taky jsem si musel uvědomit, že to co chci říct, musím říct jinak - obrazy, které každému umožní, aby do nich vložil svůj vlastní pocit a svůj vlastní příběh.

Výstavu můžete i nyní po jejím skončení navštívit prostřednictvím virtuální prohlídky zde.

Spustit audio