Český rozhlas vyhlásil anketu Zahraniční Čech roku

5. červen 2012

V pondělí 4. června spustil Český rozhlas na všech celoplošných stanicích anketu o nejvýznamnějšího Čecha nebo Češku ve světě. Vítězem ankety, která se uskuteční v rámci projektu Češi ve světě – oslavy Dne české státnosti, se stane osobnost, která dostane od posluchačů nejvíc hlasů.

Do soboty 30. června 2012 mohou lidé prostřednictvím emailové adresy zahranicnicech@rozhlas.cz zasílat nominace s krátkým zdůvodněním. Nominováni mohou být krajané, exulanti i Češi, kteří odešli do zahraničí po roce 1989, za významné úspěchy ve svém oboru nebo za celoživotní zásluhy. Podmínkou je však přihlášení žijících osobností.

Z nominací vzejde dvacet osobností, o nichž Český rozhlas natočí zvukové medailony. Ty rozhlas následně v průběhu měsíce srpna odvysílá a zahájí hlasování na internetu a pomocí SMS. Vítěz ankety bude vyhlášen 28. září na Den české státnosti, který bude letos věnován Čechům v zahraničí. Podrobnosti a pravidla soutěže jsou k dispozici na webové adrese zahranicnicech.rozhlas.cz.

„Povědomí o Češích v zahraničí, krajanech a exilu není v české veřejnosti příliš široké. Hodně lidí má představu redukovanou například na Jaromíra Jágra a Miloše Formana. Pomocí ankety chceme ukázat, že ve světě žije celá řada dalších osobností s různými osudy, které jsou něčím významné nebo zajímavé. Právě ty chceme posluchačům představit a zároveň je pomocí hlasování vtáhnout do hry. Anketu koncipujeme jako příspěvek Českého rozhlasu do letošních oslav Dne české státnosti, které budou tematicky věnovány Čechům v zahraničí,“ doplnil poslání ankety Miroslav Krupička, ředitel Českého rozhlasu 7 – Radio Praha.

Spustit audio
autor: Oddělení komunikace