Světlo pro Světlušku - 8. benefiční večer na pomoc nevidomým

25. říjen 2012

8. benefiční večer s patronkou Světlušky a vzácnými hosty, kteří budou zářit na jednom podiu s nevidomými, se uskuteční ve středu 14. listopadu od 21 hodin v Pražské křižovatce (kostel sv. Anny), odkud jej bude živě přenášet ČT1 a ČRo 1 - Radiožurnál. Světlo pro Světlušku přijdou rozsvítit: Aneta Langerová, Václav Neckář, Tomáš Klus, Iva Janžurová, Daniela Kolářová, Buty, Bolek Polívka, Anna Polívková, Tara Fuki, Márdi, Kühnův dětský sbor, děti školy J. Ježka a nevidomí sólisté. Večerem provede dvojice Pavel Liška a Adela Banášová.

Netradiční duety, které doprovází 80 členný sbor vidících a nevidících, vznikají jen pro tento večer, stejně jako unikátní reportáže dokumentaristky Olgy Špátové DEN POTMĚ, ve kterých si Iva Janžurová, Daniela Kolářová a Bolek Polívka s dcerou Annou vyzkouší, jaké to je prožít den bez jednoho z nejdůležitějších lidských smyslů – zraku. Medailonek „Komu svítí Světluška“ představí dvanáctiletého Káju Leskovce, jenž je jedním z mnoha nevidomých, kterým Světluška pomáhá.

„Koncert pro Světlušku má pro mě neopakovatelnou atmosféru. Na ten letošní se obzvlášť těším, nejen kvůli úžasným hostům a talentovaným nevidomým dětem, ale také proto, že tímto večerem symbolicky odstartujeme 10 let, které Světluška příští rok oslaví,“ říká patronka Aneta Langerová a dodává: „Také jsme s malou Nelinkou zvědavé, jestli Pavel Liška stihne z Tábora doběhnout včas a koncert nepropásne.“ „Také letos máme pro diváky a posluchače překvapení. Celý den i večer během přenosu budou mít lidé možnost navštívit náš neobyčejný autobus s Kavárnou POTMĚ, se kterým jezdíme od července po regionech České republiky. Autobus bude stát v areálu Kavčích hor a je to poslední příležitost k návštěvě v tomto roce. Do kavárny jsme také pozvali známé tváře České televize a oblíbené hlasy Českého rozhlasu, takže je možné, že během své návštěvy se lidé s nimi potkají a zažijí netradiční rande naslepo,“ říká Martina Kaderková, ředitelka Nadačního fondu Českého rozhlasu.

Slavnostním večerem vyvrcholí již 10. ročník charitativního projektu Světluška, v rámci kterého se dosud rozdělilo na přímou pomoc nevidomým téměř 70 milionů korun. Tento večer je také poděkováním všem, kdo Světlušce pomáhají.

Pomáhat mohou všichni, i diváci od obrazovek a to nejen během tohoto jediného večera, ale po celý rok. Během přímého přenosu mohou diváci a posluchači využít speciálního Call Centrum, kde se v roli operátorů představí herečky Daniela Kolářová, Anna Polívková a olympionik Vavřinec Hradílek. Těm sdělí výši svého daru, který pošlou po skončení přenosu na sbírkové konto 99999 99999/0100.

V průběhu večera předají Světlušce symbolické šeky finanční skupina AXA, generální partner projektu Světluška a HERBADENT, hlavní partner projektu.

„Koncert pro Světlušku je i pro nás vyvrcholením každoroční pomoci, která začala před sedmi lety. Za tu dobu nám Světluška už natolik přirostla k srdcím, že kromě finančního daru ve výši 3 miliony korun jsme opět pomáhali vlastními silami při stavbě a provozu Kavárny POTMĚ či přispívali do zářijové charitativní sbírky. Je nám potěším vidět, že naše pomoc má opravdu smysl," uvedla Eva Šebestová, manažerka PR a komunikace finanční skupiny AXA.

„HERBADENT je malá česká poctivá firma. Chtěli bychom z ní vybudovat značku, která bude hrát na poli bylinných léčebných produktů významnou roli, ale nemáme desítky milionů, které bychom utráceli v médiích za reklamní kampaně. Naproti tomu máme zájem dělat náš marketing tak, aby přinesl i něco užitečného. Podporování nadace Světluška patří mezi ty trvalé aktivity, jimiž HERBADENT dokazuje, že s poctivostí nejdál dojdeš. Tak jako naše výrobky jsou poctivé, tak jsme se spojili s poctivou Světluškou, která pomáhá těm, kteří jsou na tom hůře než my.“ řekl Pavel Zavadil, majitel společnosti HERBADENT.

Od roku 2005 koncert pro Světlušku pravidelně vysílá Česká televize a přenáší ČRo 1 - Radiožurnál. Jen za loňský ročník se díky divákům a posluchačům podařilo na pomoc Světlušce nashromáždit 2,3 milionů korun.

„Benefiční koncert pro Světlušku vysílá Česká televize pravidelně a činí tak s radostí. V letošním ročníku bude navíc podpora České televize ještě větší – díky umístění Kavárny POTMĚ přímo na Kavčích horách si v den koncertu přijdou vyzkoušet život nevidomých i tváře známé z obrazovky ČT a další zaměstnanci televize. Divákům, kteří nebudou moci být přímo u toho, pak jejich zážitky zprostředkujeme během vysílání,“ říká generální ředitel České televize Petr Dvořák.

„Radiožurnál jako zpravodajská stanice vysílá zpravidla rychle hlavní události, sportovní přenosy, nejrychlejší zpravodajství pro motoristy. A díky Světlušce se může několikrát za rok zastavit, utřídit si, co je v životě podstatné. A právě tohle rádi uděláme při vysílání přímého přenosu Koncertu pro Světlušku,“ uvedl Jan Pokorný, šéfredaktor Radiožurnálu.

Benefiční večer pořádá Nadační fond Českého rozhlasu ve spolupráci s Agenturou Art Shock (management Anety Langerové).

Vstupenky lze zakoupit v předprodeji sítě Ticketpro a Ticketstream od 300 Kč a v den konání na místě od 350 Kč. Výše vstupného je dobrovolná a je příspěvkem do sbírky Světluška. Vstupenky jsou pouze k stání a cena vstupenky neurčuje místo v sále. Kapacita sálu je 600 míst. Vstup do sálu je od 19:45 do 20:45 hod.

Spustit audio
autor: Oddělení komunikace