1150. výročí příchodu slovanských věrozvěstů Cyrila a Metoděje ve vysílání Českého rozhlasu

3. červenec 2013

Od příchodu bratrů Konstantina a Metoděje ze Soluně na Velkou Moravu uplynulo 1150 let. Tradiční oslavy dne slovanských věrozvěstů se konají na poutním místě Velehrad u Uherského Hradiště. Český rozhlas se k výročí a jeho oslavám připojí jak přímými přenosy z oslav, tak speciálními pořady.

Dvojka Českého rozhlasu připravila četbu na pokračování z románu Niny Bonhardové Misie.(Moravská mise Konstantina a Metoděje v souvislosti se zápasem západní a východní církve, jejich pozdější cesta do Říma). Čte David Viktora. V Dobrém ránu, Česko se v pátek 5. července bude o věrozvěstech mluvit hned od 5. hodiny ranní. Moderátoři budou připomínat výročí příchodu Cyrila a Metoděje a jejich svátek, pohovoří o jejich životech i skutcích. V Odpoledni s Dvojkou se posluchači každý den budou průběžně dozvídat o výstavách a kulturních akcích spojených s připomínkami cyrilometodějského výročí.

Vyvrcholením cyrilometodějských oslav bude slavnostní mše na Velehradě. Český rozhlas Dvojka přinese bohoslužbu z Národní pouti na Velehradě 5. 7. od 10,30 -12,00 v přímém přenosu. Hlavním celebrantem bude kardinál Josip Bozanić, arcibiskup záhřebský. Koncelebrují biskupové Čech, Moravy i Slezska.

Český rozhlas Vltava vyrazil po stopách věrozvěstů nejen v pořadu Výlety s Vltavou, kde se v deseti dílech věnuje jejich životu a dílu. O historickém, kulturním a duchovním významu slovanské mise před 1150 lety pohovoří v pořadu Cyril a Metoděj – spolupatroni Evropy v pátek 5. července ve 14.45 hod. kardinál Miloslav Vlk, prof. Petr Piťha, prof. Jan Royt a PhDr. Luboš Kafka. Ukázky z legendy o Cyrilu a Metodějovi čte Jaromír Meduna. Připravila Marie Poláková. Režii má Markéta Jahodová (60 min). Do svátečního programu stanice zařadila i celou řadu pořadů hudebních. Mezi nimi například díla Leoše Janáčka a mnoha dalších.

Český rozhlas Plus se ve vysílání pořadu Leonardo v pátek 5. července bude věnovat vývoji češtiny od Cyrila a Metoděje k Janu Husovi. Hlavním hostem bude PhDr. Alena Černá Ph.D. z Ústavu pro jazyk český AV ČR, která představí vývoj jazyka i ve čtených ukázkách. O významu češtiny pro další jazyky promluví prof. Jiří Marvan. V sobotu 6. 7. si posluchači mohou naladit pořad Historie Plus V první části pořadu se historik Petr Slinták věnuje politickému útvaru Velká Morava, ve druhé části Michaela Krčmová představí misi soluňských bratří v kontextu tehdejší mocenské politiky východu a západu, o jejím evropském rozměru a o jejich cestě do Říma, kde hájili slovanskou liturgii před papežem a římským klérem. Hosty pořadu budou mimo jiné Jiří Jilík z památníku Velké Moravy ve Starém městě u Uherského Hradiště a profesor Miroslav Pojsl z University Palackého v Olomouci.

Cyrilometodějskému tématu se bude věnovat i Radio Wave například v nedělním pořadu Otazníky kolem věrozvěstů. Výročí 1150 let od příchodu slovanských misionářů Cyrila a Metoděje na naše území přináší kromě oslav také příležitost hledat odpovědi na záhady kolem této významné evangelizační dvojice. Co vedlo bratry ze zámožné rodiny k životu na cestách a v dlouhodobém provizoriu? Jak je možné, že vězněného Metoděje nezlomilo v misijním nadšení ani dvouapůlleté věznění "v díře"? Jak asi vypadaly naše ranně křesťanské dějiny, než je přepsal prozápadní kronikář Kosmas? A jak jsme v kalendáři dospěli zrovna k datu 5. června, které nemá se zlomovými životními body bratří ze Soluně žádnou souvislost? Ve svátečním Hergot!u budou usilovně hledat odpovědi Petr Wagner a Dominik Čejka.

S životem slovanských věrozvěstů, jejich prací i jejich odkazem pro současnost se posluchači budou moci seznámit i ve vysílání regionálních stanic Českého rozhlasu. ČRo Brno odvysílá Toulky českou minulostí o věrozvěstech, posluchači se mohou těšit i na řadu hudebních pořadů. O tom, jak Cyril a Metoděj ovlivnili naši kulturu, budou debatovat moderátoři Českého rozhlasu Olomouc, České Budějovice i všech dalších stanic.

Obdobná témata zazní i ve vysílání Českého rozhlasu Radio Praha, které se slovanskými věrozvěsty a jejich odkazem seznámí naše posluchače v zahraničí.

Zpravodajství ze všech oslav bude průběžně přinášet Radiožurnál, který rovněž odvysílá ve čtvrtek 4. července od 20.00 hodin v přímém přenosu Koncert lidí dobré vůle z Velehradu.

Další informace naleznete na webových stránkách Českého rozhlasu www.rozhlas.cz.

Spustit audio
autor: Oddělení komunikace