Jihočeskou Thálii za rozhlasové herectví obdržela Jaroslava Červenková

18. březen 2014

Jihočeská Thálie v kategorii rozhlasové herectví za rok 2013 patří herečce Jaroslavě Červenkové. Slavnostní předání se uskutečnilo před sobotní premiérou komedie Je úchvatná! v Jihočeském divadle. Český rozhlas České Budějovice ocenil Jaroslavu Červenkovou za působivé ztvárnění zpěvačky Evy Olmerové v životopisném cyklu Příběhy slavných.

V případě životopisného medailonku to nemá interpret vůbec jednoduché, neměl by portrétovanou osobnost napodobovat, ale nenápadně zobrazit její vnitřní podstatu, přenést kouzlo a šarm. Zásadním problémem speciálně u Evy Olmerové bylo užít mluvený projev tak specifické osobnosti. Tato dáma si opravdu nebrala servítky a její slovník i díky absolutní upřímnosti oplýval výrazy, které ve veřejnoprávním rozhlase prakticky neuslyšíte. Výrazy jako „poslechni, ty seš mi ňákej suchoprd“ patřily v případě zpěvačky Olmerové k těm velmi slušným.

„Díky hereckým kvalitám Jaroslavy Červenkové, její schopnosti vcítit se do postavy i ochotě podřídit se záměru, mohl vzniknout pořad zobrazující skutečnou Evu Olmerovou, aniž abychom přitom zaplnili rozhlasový éter slovy nepatřičnými,“ prozrazuje rozhlasový režisér a v tomto případě i autor pořadu Luboš Koníř.

Jaroslava Červenková je již přes 30 let stálicí činohry Jihočeského divadla, kam nastoupila hned po svém absolutoriu na Pražské konzervatoři. Za svou jihočeskou divadelní kariéru ztvárnila řadu rolí, nejkrásnější vzpomínky má na Margaritu v Dámě s kaméliemi, Královnu v Dvojhlavém orlovi, Amélii v Baladě o smutné kavárně nebo Ernu v Prezidentkách.

V Českém rozhlase České Budějovice bývá Jaroslava Červenková často a ne náhodou. Patří totiž k těm interpretům, kteří zvládají rozhlasové řemeslo víc než dobře. „Někdy se říká, že mikrofon jí má rád. Ale tak jednoduché to není. Pravdu hledejme spíše za talentem a zkušenostmi ze stovek titulů – povídek, literárních i publicistických citací, z účinkování v pohádkách, hrách, ale také v pozvánkách a upoutávkách,“ dodává Luboš Koníř.

Záznamy životopisu Evy Olmerové v podání herečky Jaroslavy Červenkové si můžete poslechnout na internetových stránkách Českého rozhlasu České Budějovice www.budejovice.rozhlas.cz.

Spustit audio