Krátké hry Českého rozhlasu uspěly na mezinárodním festivalu Prix Marulić

18. květen 2015

Český rozhlas zaznamenal dvojnásobný úspěch na 19. ročníku mezinárodního festivalu rozhlasové tvorby Prix Marulić 2015. V kategorii krátkých forem získal druhou cenu příspěvek „Řidič vozu smrti“ a třetí místo obsadil titul „Pro patria mori“. Festival se konal od 9. do 15. května na chorvatském ostrově Hvar.

„Obě realizace vznikly v roce 2014 původně jako součást projektu iniciovaného Evropskou vysílací unií (EBU) k výročí začátku první světové války. Pro Český rozhlas je dlouhodobě prioritou výroba vlastních pořadů a vývoj nových formátů. Proto mě každý úspěch našich tvůrců velmi těší,“ uvedl náměstek generálního ředitele pro program a vysílání René Zavoral.

Dokudrama Řidič vozu smrti v režii Petra Mančala vzniklo na základě námětu Stanislava Motla a jeho základem jsou zápisky Leopolda Lojky - muže, který při osudovém atentátu v Sarajevu v červnu 1914 řídil vůz vezoucí následníka trůnu. Autory rozhlasového scénáře jsou Bronislava Janečková a Petr Mančal, pod zvukovým řešením je podepsán Filip Skuhrovec. Dramaturgie se ujala Kristina Žantovská, mistrem zvuku byl Dominik Budil.

Hra Evy Blechové Pro patria mori je postavena na konfrontaci textu britského válečného básníka Wilfreda Owena Dulce et Decorum Est s perspektivou současných teenagerů, kteří válečnou bitvu prožívají skrze počítačovou hru. Titul byl natočen v režii Ivana Chrze za spolupráce s dramaturgyní Klárou Novotnou, zvukovým designérem Ladislavem Železným a mistrem zvuku Dominikem Budilem.

V rámci festivalu soutěžilo ve třech kategoriích (dokument, drama a krátké formy) celkem 44 příspěvků z 19 zemí. Za Český rozhlas se festivalu zúčastnili Filip Skuhrovec a Klára Novotná, která byla rovněž členkou poroty.

Spustit audio