Jiří Langmajer jako nový Cyrano

21. prosinec 2015

Český rozhlas Vltava vrací po šedesáti letech na rozhlasové jeviště jednu z nejslavnějších her všech dob Cyrano de Bergerac. Titulní roli hrdého gaskoňského bouřliváka, který svůj širák v souboji odhazuje v dál, ale před ženami se skrývá pod balkónem, převezme po Karlu Högerovi vynikající Jiří Langmajer.

Stanice Vltava rozhlasovou hru uvede 26. prosince ve 14 hodin a následně na jeden týden umístí k on-line poslechu na vltava.rozhlas.cz. Na webu bude k dispozici také nahrávka z roku 1955 a posluchači tak budou moci porovnat nové nastudování s kultovním podáním Karla Högera.

„Rádio má tu výhodu, a zároveň je v tom ta práce nesmírně těžká a současně krásná, že vše musí vycházet čistě z nitra herce. Nemůže použít nic, co by měl k dispozici na jevišti, tzn. doplnit gestem, muzikou, kordem nebo hodit širák. Tady se to musí všechno z hloubi duše, v tomto případě mé duše a mého srdce, dostat skrz mikrofon k divákům a já jsem pevně přesvědčen, že jsme pro to udělali maximum. Je pro mne ohromné štěstí, že jsem dostal šanci podílet se na této hře. Za to rádiu děkuji a nejvíc děkuji režiséru Tomáši Vondrovicovi, který mi dal tu důvěru a v sezóně, které já říkám padesátá, protože za pár měsíců mi bude padesát, mi dal jeden z nejkrásnějších dárků, které jsem mohl dostat,“ řekl k nastudování hry Jiří Langmajer.

Režisér a autor rozhlasové úpravy slavné divadelní hry francouzského dramatika Edmonda Rostanda Tomáš Vondrovic obsadil do role Cyrana Jiřího Langmajera, postavy Roxany a Kristiána ztvární Kateřina Lojdová a Daniel Bambas. Dále hrají Otakar Brousek ml., Jaromír Meduna, Milan Stehlík, Lucie Juřičková, Dana Syslová, Martin Zahálka a další. Zásadní je pro inscenaci hudba Zdeňka Zdeňka.

„Adaptace sází na kongeniální Vrchlického překlad. Znovu tak bude odhozen širák a s grácií, hlupák na konci poslání bodnut. Budou svedeny bitky i bitvy, hrát se bude o lásku a čest. Uslyšíte zkrátka vše, co patří k příběhu hrdého Gaskoňce, krásné Roxany a mladíčka Kristiána, příběhu s romantickým gestem a nádherným ethosem, který milují generace diváků. Cyrana prostě zná snad každý, byť velmi nedbalý návštěvník divadla,“ říká Martin Velíšek, slovesný dramaturg stanice Vltava.

Cyrano, muž s velkým nosem a ještě větším srdcem, se vůbec poprvé objevil na scéně právě na Štěpána roku 1897 v Paříži. Uvedení této hry v divadle Porte - Saint - Martin tehdy znamenalo jednu z nejslavnějších premiér všech dob. Ovace po premiéře údajně trvaly dvě hodiny. Ministerský předseda, který se na premiéře ocitl náhodou, udělil Rostandovi o přestávce po třetím dějství symbolicky řád Čestné legie. Na jevišti se totiž objevilo to, co každý divák od divadla v skrytu duše čeká - hrdinství, šarm, krása, duchaplnost a láska. A to nabízí i nová inscenace Českého rozhlasu Vltava.

Spustit audio