SOČR v Jižní Koreji

25. květen 2011

Na přelomu května a června budou rozhlasoví symfonikové na turné po jihokorejských městech. Otevírají ho v jihovýchodní části země, v Pusanu (29. 5.), pak se přesunují do hlavního města, kde je čekají dva koncerty (31. 5. a 1. 6.) a představí se také publiku ve městech Nowon (2. 6.) a Gumi (3. 6.). Vystoupí v nejvýznamnějších sálech země, jejich seznam uvádíme níže.

Skladby Beethovena, Čajkovského, Dvořáka, Mozarta, Rachmaninova a Smetany bude dirigovat Petr Vronský, jako sólista spoluúčinkuje jeden z nejžádanějších umělců současnosti, původem ruský klavírista Konstantin Ščerbakov, který od roku 1992 žije ve Švýcarsku.

Doposud SOČR účinkoval v Jižní Koreji jen jednou – před dvěma lety uvedl pod taktovkou Vladimíra Válka na koncertu v hlavním městě Seoulu hudbu Dvořáka a Smetany.

Jaké konkrétní skladby během turné zazní?

L. van Beethoven: Koncert pro klavír a orchestr č. 5 Es dur „Císařský“, op. 73
P. I. Čajkovskij: Romeo a Julie, fantazie-předehra pro velký orchestr podle Shakespeara
P. I. Čajkovskij: Symfonie č. 5 e moll, op. 64
A. Dvořák: Symfonie č. 8 G dur, op. 88 W. A. Mozart: Figarova svatba, předehra k opeře
S. Rachmaninov: Klavírní koncert č. 2 c moll, op. 18
B. Smetana: Vltava


Koncertní sály:

Kulturní centrum v Pusanu, kapacita 1403 míst
http://culture.busan.go.kr/english/main/

Sejongovo centrum v Seoulu, kapacita 3022 míst
http://www.sejongpac.or.kr/english/


Kulturní a umělecké centrum v Gumi, kapacita 1361 míst
http://english.gumi.go.kr/open_content/life/tour/cultural_facilities/

Kulturní a umělecké centrum v No-Won, kapacita 616 míst
http://www.nowon.kr/foreign/eng/facility.jsp

Konstantin Ščerbakov, klavír

Rodák ze západní Sibiře, z města Barnaul (nar. 1963) získal už v dětství pověst výjimečného talentu. S orchestrem poprvé vystoupil v jedenácti letech, tehdy přednesl Beethovenův 1. koncert. Studia na Čajkovského konzervatoři v Moskvě absolvoval u legendárního Lva Naumova.

V roce 1983 zvítězil Ščerbakov v Rachmaninovově soutěži a vavříny sklízel i na dalších prestižních soutěžích v Montrealu, Bolzanu, Římě a Curychu. V bývalém Sovětském svazu se etabloval jako přední umělec.

Jeho mezinárodní kariéru zahájil jedinečný úspěch na festivalu v Lucernu, kde byl kritiky oslavován jako novodobý Rachmaninov. Významnou roli v jeho kariéře sehrál i 20. ročník festivalu komorní hudby v italském Asolu. Tam přednesl během čtyř recitálů kompletní dílo Sergeje Rachmaninova pro sólový klavír a vysloužil si tak mj. bezvýhradný obdiv Svjatoslava Richtera. Roku 1992 se společně s rodinou přestěhoval do Švýcarska a jeho mezinárodní kariéra tak nabrala závratné tempo.

Dnes patří Konstantin Ščerbakov k nejvyhledávanějším interpretům s obdivuhodně širokým a náročným repertoárem. Jeho nahrávky vyšly u společností EMI, Naxos nebo Marco Polo a dočkaly se mnohých významných ocenění.

Petr Vronský, dirigent

Původně velmi úspěšný mladý houslista (vítěz soutěže Beethovenův Hradec 1964) začal svoji dirigentskou dráhu v roce 1971 v plzeňské opeře, odkud přešel do Ústí nad Labem jako šéf operního souboru. Pro jeho umělecký rozvoj byly rozhodující úspěchy v dirigentských soutěžích v Olomouci (1970), ve francouzském Besançonu (1971) a v soutěži Herberta von Karajana v Berlíně (1973).

Roku 1978 se stal Petr Vronský dirigentem Státní filharmonie Brno, v letech 1983-1991 zde působil jako šéfdirigent. S tímto orchestrem hostoval v mnoha zemích Evropy, ve Spojených státech amerických a v Japonsku. V době svého brněnského působení se věnoval pedagogické činnosti na Janáčkově akademii múzických umění. V období 2002-2005 byl šéfdirigentem Janáčkovy filharmonie Ostrava, se kterou rovněž absolvoval řadu zahraničních turné (Taiwan, Japonsko, Španělsko, Rakousko, SRN, Polsko aj.). Od sezony 2005-2006 je čestným šéfdirigentem Moravské filharmonie Olomouc a působí jako docent oboru dirigování na hudební fakultě Akademie múzických umění v Praze.

Petr Vronský je pravidelně zván k předním orchestrům celého světa (Královská filharmonie v Antverpách, Berlínští symfonikové, İstanbul Devlet Senfoni Orkestrası, Metropolitní orchestr Tokio, Filharmonický orchestr Rio de Janeiro, Mnichovský rozhlasový orchestr, Petrohradská filharmonie). Spolupracuje rovněž s nejlepšími tuzemskými orchestry (Česká filharmonie, SOČR, Symfonický orchestr FOK) a s operními scénami doma (Národní divadlo Praha, Státní opera Praha, Janáčkova opera Brno, Divadlo J. K. Tyla Plzeň) i v zahraničí (Komorní opera ve Vídni, Taneční divadlo v Haagu).

Jeho repertoár zahrnuje přes dvě stovky symfonických a operních děl. Je považován za všestranného dirigenta širokého záběru s mimořádným temperamentem a citem pro interpretaci. Zajímavá, bohatá a kritiky vysoce ceněná je i Vronského diskografie.


Spustit audio
autor: Oddělení komunikace