Bill Frisell a špičky estonského jazzu v Praze

22. listopad 2011

Nové webové rádio Českého rozhlasu – Euro Jazz – přiváží do Prahy hvězdného amerického kytaristu Billa Frisella a také špičky estonského jazzu. Dvoudenní festival s názvem „Euro Jazz Fest“ se koná 24. a 25. listopadu v pražském klubu Jazz Dock.

Grammy oceňovaný Frisell do Prahy přijede v neobvyklém doprovodu smyčcového tria (houslistka Jenny Scheinman, violista Eyvind Kang a cellista Hank Roberts). Tak zvaný 858 Quartet v rámci svého evropského turné odehraje repertoár z letošního Frisellova alba Sign of Life.

„Jde o komorní ansámbl pohybující se na rozmezí jazzu, vážné hudby, ale i world music a bluegrassu,“ říká dramaturg festivalu Petr Vidomus z Českého rozhlasu. Kytaristou vedené kvarteto vzniklo v roce 2002, původně jako jednorázová sestava k doprovodu maleb ze série 858 německého malíře Gerharda Richtera. „Frisell zkoumá dynamiku komorní sestavy a umně přepíná mezi kompozicí a improvizací, minimalismem a zvukovými krajinami. Aranžmá naplno využívají bohaté zvukové přednosti zvolených nástrojů,“ napsal o posledním albu 858 Quartetu Mike Joyce v amerických Jazz Times.

24. listopadu půjde o dosud nejkomornější, ale ne první vystoupení Frisella v Praze – převážně v repertoáru Beatles byl ukotvený koncert na Pražském hradě (2005), v roce 2006 vystoupil také s kvintetem na Staroměstském náměstí. „Je neuvěřitelné, jak se Frisell stále vyvíjí, vždyť jen letos vydal čtyři alba!,“ připomíná Vidomus. Frisellův koncert v Praze bude Český rozhlas nahrávat a poskytne jej k odvysílání do celoevropské sítě EBU.

Večer estonského jazzu
Bill Frisell ale není jedinou hvězdou Euro Jazz Festu. V druhém dnu festivalu (25. listopadu) se v Jazz Docku představí špičky jazzu z Estonska: pianista Kristjan Randalu a trio kytaristy Jaaka Sooäära. „Na jaře jsem byl na jazzovém festivalu v estonském Tallinnu a překvapilo mě, jak skvělí jazzoví muzikanti v téhle malé pobaltské zemi jsou. Díky podpoře estonského velvyslanectví se nám ty nejlepší podařilo přivézt nyní do Prahy,“ vysvětluje Vidomus.

Pianista Kristjan Randalu se podle Frankfurter Algemeine Zeitung řadí do „elitní skupiny specificky evropských jazzových hudebníků“. Platí za jednu z nejvýznamnějších osobností současné estonské jazzové scény. Absolvent prestižní Manhattan School of Music vystoupí v Praze se svým sólovým projektem.

Progresivní estonský kytarista Jaak Sooäär se v Jazz Docku představí s vlastním triem (+bubeník Tanel Ruben a basista Raul Vaigla). „Všichni tři jsou velmi žádanými hráči, jen Sooäär spolupracoval s takovými osobnostmi jako Ray Anderson, Dave Liebman, Joe Lovano, Will Calhoun nebo Anders Jormin. Na svém kontě má přes 20 alb,“ říká dramaturg Petr Vidomus.

Český rozhlas, potažmo webové rádio Euro Jazz, by chtěl v pořádání Euro Jazz Festu pokračovat i v budoucnu. „Naším cílem je upozornit na špičkové, i když občas opomíjené jazzové umělce. Jak z Evropy, tak USA,“ uzavírá Vidomus.

EURO JAZZ FEST v Jazz Docku, Praha (Janáčkovo nábřeží 2, náplavka)

24. 11. od 22:00 Bill Frisell 858 Quartet (USA)

25.11. od 21:00 Kristjan Randalu solo (EST)

25.11. od 22:30 Jaak Sooäär Trio (EST)


Euro Jazz
Webové rádio Euro Jazz vzniklo v lednu 2011 jako součást nového jazzového webu Českého rozhlasu. Umožňuje poslech jazzu 24 hodin denně s akcentem na evropskou tvorbu. Stream vysílá ve vysoké kvalitě zvuku a k jeho poslechu je možné využít i iPhone či ostatní mobilní telefony s připojením na internet.
jazz.rozhlas.cz

Spustit audio
autor: Oddělení komunikace