Akce Daruj krev oslovila přes 300 dárců

3. listopad 2010

Dnešními odběry v karvinské nemocnici skončila dvoudenní akce „Daruj krev s Českým rozhlasem Ostrava a ArcelorMittal“. Celkem přišlo 308 dárců, z toho krev darovalo 181 dárců a 127 dárcům byla odebrána plazma. Patron akce Aleš Neuwirth, kapitán FC Baníku Ostrava, přišel podpořit akci do Krevního centra FNO v Ostravě-Porubě.

Druhý letošní termín pravidelné dobročinné akce Českého rozhlasu Ostrava a generálního partnera ArcelorMittal Ostrava na podporu bezplatného dárcovství krve proběhl v termínech 2. a 3. listopadu a to v pěti transfuzních stanicích nemocničních objektů Moravskoslezského kraje. V úterý 2. listopadu mohli dárci krve přijít do transfuzních stanic v Ostravě-Porubě, ve Frýdku-Místku, v Opavě a v Třinci. Dnes, ve středu 3. listopadu, akce skončila odběry v transfuzní stanici Nemocnice s poliklinikou Karviná-Ráj.

Celkem se akce zúčastnilo 308 dárců. Z toho 181 byli dárci krve a 127 dárců darovalo plazmu. „Dle celorepublikových statistik počty dárců krve neustále ubývají. Proto se Český rozhlas Ostrava touto akcí snaží podporovat především myšlenku bezplatného dárcovství a oslovovat hlavně prvodárce. Těch během této akce přišlo sedmnáct,“ uvádí Daniel Martínek z marketingového oddělení ČRo Ostrava.

Patron akce Aleš Neuwirth dorazil do ostravského Krevního centra FNO krátce po desáté hodině. Pozdravil se s dárci a ihned se stal hostem přímého přenosu. Český rozhlas Ostrava totiž poprvé z této akce vysílal živě. Hodinový přímý přenos začal v 10.00 hodin. Moderátorka přenosu Kateřina Huberová si k mikrofonu postupně zvala zaměstnance krevního centra i dárce krve. Posluchači se tak mohli dovědět zajímavé informace o celé akci a procesu darování krve. I když odběry byly bezplatné a dobrovolné, každý z dárců si odnesl drobné dárky od partnerů akce a litrový džus. Navíc prvodárci v ostravském krevním centru dostali bonusový dárek v podobě vstupenky na domácí zápas FC Baníku Ostrava s Plzní (sobota 6. listopadu).

Bezpříspěvkové dárcovství krve má také v ArcelorMittal Ostrava dlouhodobou tradici. "Pravidelně chodí darovat krev 856 našich zaměstnanců. Každoročně bývají desítky z nich mezi oceňovanými dárci krve, máme tak mezi sebou již mnohé zaměstnance, kteří obdrželi Zlatý kříž Českého červeného kříže," říká Věra Breiová, tisková mluvčí ArcelorMittal Ostrava. Tuto nezištnou iniciativu zaměstnanců se snaží podporovat i vedení společnosti. Jednak organizováním akcí vybízejících zaměstnance k darování krve, ale také finančními dary Krevnímu centru v Ostravě a sponzorováním mnoha dalších iniciativ na podporu bezpříspěvkového dárcovství. "Jsme rádi, že můžeme pomoci i tak užitečné akci, jako je Daruj krev s Českým rozhlasem Ostrava a ArcelorMittal," dodává Breiová.

Spustit audio